Közélet

Halmozták a rekordokat a Mount Everest hegymászói

Egy hongkongi tanárnő első nőként, míg egy 75 éves amerikai nyugdíjas a legidősebb amerikaiként hódította meg a csúcsot.

Számos rekordot megdöntöttek az elmúlt napokban a Mount Everest hegymászói:

egy volt hongkongi tanárnő lett az első nő, aki a leggyorsabban jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, egy 75 éves nyugdíjas ügyvéd a legidősebb amerikaiként hódította meg a csúcsot és egy kínai vak férfi az első ázsiai látásvesztett, aki a nepáli oldalról felért az Everestre.

A 45 éves Cang Jun-Hongnak 25 óra 50 perc alatt sikerült feljutni a hegycsúcsra az alaptáborból. A hegymászók általában napokat töltenek a különböző magasságokban felállított táborokban az előtt, hogy csúcstámadásra indulnának. Május 11-i csúcstáamdása a rossz idő miatt sikertelen volt.

Cang egy nepáli nő, Phunjo Jhangmu rekordját döntötte meg, aki 2017-ben 39 óra 6 perc alatt jutott fel az Everestre.

Megkönnyebbültem, és boldog vagyok, mert nem rekorddöntésre készültem. Csak magamat akartam kipróbálni

– mondta a volt tanárnő újságíróknak.

Fotó: AFP

A 75 éves Arthur Muir május 23-án ért fel az Everestre. A hatszoros nagypapa 68 évesen kezdett hegyet mászni Alaszka és Dél-Amerika hegyeiben. Utolsó unokája ép akkor született, amikor megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát. 2019-ben fel kellett adnia a csúcstámadást, mert leesett egy létráról és bokáját törte.

Nagyon kimerült a hegycsúcs megmászásában, mert a csúcstámadáskor igen rossz volt az időjárás.

Őszintén, meglepődtem, amikor felértem, nagyon fáradt voltam, hogy kiegyenesedjek a nagyon szeles és nagyon hideg időben

– mondta vasárnap katmandui visszatérése után. Muir előtt a 67 éves Bill Burke volt a legidősebb amerikai, aki feljutott a Mount Everestre.

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó szerdán indult el a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest tiszta, azaz pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélküli megmászására, és még aznap feljutott a második magaslati táborba, amelyet 6500 méteres magasságban épített ki magának.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek