Közélet

Ki fizette Boris Johnson 6 milliós nyaralását?

Még a 2019-es luxusnyaralása miatt vizsgálódik a parlament etikai biztosa a brit miniszterelnök ellen.

Amikor Boris Johnson 2019 decemberében megnyerte a választást, úgy érezte megérdemel egy kis pihenést, így elrepült barátnőjével Carrie Symondssal a karibi Saint Vincent és Grenadine szigetekhez tartozó magánszigetre, Mustiquera.


Fotó: AFP

A brit miniszterlnök olyan szerencsés volt, hogy a nyaralás 15000 fontos, több mint hatmillió forintos árát sem kellett kifizetnie, ha hihetünk neki. A brit parlament szabályai szerint ugyanis az ilyen ajándékokat közölnie kell a miniszterelnöknek a képviselőkkel.

Mint azt a Sky News megírta, Johnson azt állítja, hogy a nyaralást David Ross konzervatív donor fizette, ám Ross szóvivője először letagadta ezt. Igaz azóta igyekezett ezt tisztázni és a nyaralást természetbeni juttatásként feltüntetni és ezzel a miniszterelnök parlament felé tett nyilatkozatát igazolni.

A hírekre a Munkáspárt vezetőhelyettese Angela Rayner azt mondta:

Újabb nap, újabb vizsgálat Boris Johnson gyanús ügyei körül.

Az ellenzéki vezető hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságnak joga van tudni ki fizette a miniszterelnök luxusnyaralását, de még fontosabb, hogy vajon mit kapott a nagylelkűségéért cserébe. Azt is kiemelte, hogy a konzervatívok támogatói számos kormányzati megbízást kaptak az elmúlt évben.

Végül felszólította Boris Johnsont, hogy ne saját luxuséletmódjának finanszírozására és barátai gazdagítására használja hivatalát.

Boris Johnson Egyesült Királyság nyaralás korrupció
Kapcsolódó cikkek