Közélet

Megváltozik a Grammy-díjak odaítélésének rendszere

Az amerikai lemezakadémia az egyre gyakrabban szárnyra kapó korrupciós vádak hatására változtatta meg a jelölés folyamatát.

Megváltoztatta szabályzatát a Grammy-díjakat odaítélő amerikai lemezakadémia: megszünteti az úgynevezett titkos bizottságokat, amelyek miatt azzal vádolták az intézményt, hogy a díjak odaítélését korrupció övezi.

A 2022 januárjában kezdődő jövő évi jelölésekről a lemezakadémia több mint tizenegyezer tagja dönt majd azon 15-30 tagú, iparági képviselőket tömörítő bizottságok helyett, amelyek összetételét soha nem hozták nyilvánosságra.

A lemezakadémiát 2020-ban a kanadai The Weekend vádolta meg korrupcióval, miután egyetlenegy jelölést sem kapott After Hours című világsikerű albuma, amely világszerte az egyik legkeresettebb volt a rajongók körében.

A Grammy-díjakat korrupció övezi. Tartoztok nekem, rajongóimnak és az iparág átláthatóságának

– írta akkor Twitter-bejegyzésében.

Fotó: Shutterstock

Az amerikai lemezakadémia pénteki közleménye szerint a változások jelentősek, és azokat azért vezették be, hogy

biztosítsák a Grammy-díjak szabályainak és irányelveinek átláthatóságát és igazságosságát.

A Grammy-díjak odaítélésnek folyamatát már korábban is bírálat érte, az akadémia volt vezérigazgatója, Deborah Dugan 2019-ben azt állította, hogy a szervezet egyes tagjai a lemezakadémia szavazásán barátaikat és kollégáikat juttatták előnyhöz.

Akkor a lemezakadémia valótlannak, félrevezetőnek és tévesnek nevezte Dugan állításait.

A One Direction fiúbanda egykori tagja, Zayn Malik márciusában felszólította a szervezetet, hogy oszlassa fel a titkos bizottságokat.

Nyomást gyakorlok és harcolok az átláthatóság és mindenki részvétele érdekében. Biztosítani kell, hogy díjazzuk és ünnepeljük mindenki kreatív kiválóságát

– írta az idei Grammy-díjak átadása előtti Twitter-üzenetében.

A lemezakadémia azt is bejelentette, hogy két új kategóriában is díjazni fogja a zenészeket, ezzel 86-ra emelve az évente odaítélt Grammy-díjak számát.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek