Közélet

Milliárdos adócsalás őrző-védő céghálózatot számoltak fel

Az adóhivatal munkatársai egy dunántúli család által irányított őrző-védő céghálózatra csaptak le.

Milliárdos adócsalás miatt csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy dunántúli család által irányított őrző-védő céghálózatra. Az akcióban a Terrorelhárítási Központ támogatására is szükség volt.

A céghálózatban több száz alkalmazottat „bukócégeken” keresztül foglalkoztattak. Ezzel a módszerrel nem csupán a bérhez kapcsolódó adók és járulékok fizetését kerülték el, hanem fiktív számlákkal a fizetendő áfát is csökkentették.

Az így okozott kár egymilliárd forint a költségvetés felé és a társaság jelentős piaci előnyt is szerzett a személy- és vagyonvédelmi szektorban.

A bűnszervezet vezetőjét, aki fegyverekkel és harcművészeti képzettséggel is rendelkezik, két társával együtt a TEK segítségével fogták el, agytestű kutyákkal őrzött külterületi ingatlanjában.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán (illusztráció)

A birtokon a bűnbanda egyik ukrán állampolgárságú tagját is elfogták, akiről kiderült, hogy lejárt okmányokkal, engedély nélkül tartózkodik Magyarországon. Az ő ügyében – a értesítésére – az illetékes idegenrendészeti igazgatóság is intézkedett.

A pénzügyi nyomozók és járőrök több mint 25 helyszínen kutattak bizonyítékok és a gyanúsítottak után, így a szervezet vezetőjének farmján több ezer liter, szabványoknak nem megfelelő gázolajat is találtak, egy illegális üzemanyagtöltő-berendezéssel.

A NAV szerint

az online számlarendszer valós idejű adatainak köszönhetően a nyomozók nagy összegű követeléseket tudtak biztosítani, és bankszámlákat, ingatlanokat is zár alá vettek csaknem egymilliárd forint értékben, így az okozott kár jelentős része megtérülhet.

A nyomozás különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A szervezet vezetői – ha bűnösségük bebizonyosodik – 20 év szabadságvesztést is kaphatnak.

NAV TEK bűnözés adócsalás
Kapcsolódó cikkek