Közélet

Negyven afrikai ország kaphat kínai vakcinát

Az ázsiai ország meglepően sikeres a vakcinadiplomácia terén, szolid kritikát is megfogalmaz a felhalmozók ellen.

Adományként vagy nagyon kedvező áron kaphat negyven afrikai ország kínai oltásokat, nyilatkozta Wu Peng külügyminisztériumi tisztviselő – írja az AP hírügynökség.

A politikus párhuzamot vont országa és más országok gyakorlata között, melyek addig nem képesek másokat is ellátni, amíg saját nemzetüket nem oltották be.

A külügyminisztérium Afrika osztályát vezető Wu kiemelte, hogy bár fontos a kínaiak beoltása is, de ugyanannyira fontos más országok megsegítése is. Az oltások felhalmozásával vádolt Egyesült Államok hétfőn újabb 20 millió oltást ígért az elkövetkező hat hétre, így már 80 millió vakcinát adományoz külföldre.

Fotó: Mateus Bonomi / AGIF

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán sürgette Afrika oltásokhoz jutását, hiszen a kontinensre az eddig beadott oltások mindössze 2 százaléka jut.

A kínai vakcinadiplomácia eddig meglepően sikeres volt, az ország közel fél milliárd vakcinát ígért 45 ország részére az AP szerint. Az ország 4 oltóanyag gyártója idén 2,6 milliárd dózis előállítására képes, így a világ jelentős része végül kínai oltásokat kaphat a hatékonyabb nyugatiak helyett.

Egyiptom júniusban kezdi meg a Sinovac gyártását kínai licenc alapján és kínai segítséggel. Wu aláhúzta, hogy Afrika problémáit a segélyek önmagában nem képesek megoldani, szükséges a gyártókapacitások kiépítése is még ha ez a kontinens iparosodottságának alacsony szintje ezt meg is nehezíti.

vakcina diplomácia Afrika Kína SinoPharm Sinovac
Kapcsolódó cikkek