Közélet

Oltóanyaghiány fokozza a járvány terjedését Ázsiában

Indiában április óta pusztít a járvány második hulláma, és bár az új megbetegedések száma csökken, a járványhelyzet továbbra is aggodalomra ad okot.

Indiában április óta pusztít a járvány második hulláma, és bár az új megbetegedések száma csökken, a járványhelyzet továbbra is aggodalomra ad okot – mondta Tedrosz Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

Kiemelte, hogy az új koronavírusos megbetegedések száma világszerte egyenetlenül oszlik el,

amíg a fejlett országokban az oltási kampányok jól haladnak, addig Afrika és Ázsia szegényebb országai messze lemaradtak tőlük.

Gebrejeszusz szerint India mellett Nepálban, Srí Lankán, Vietnámban, Kambodzsában, Thaiföldön és Egyiptomban is aggodalomra ad okot a járványhelyzet. Nepálban például a lakosság csupán 7,3 százaléka kapta meg az első oltást, míg az Egyesült Államokban a beoltottak aránya a lakosság körében már az 50 százalékhoz közelít. A délkelet-ázsiai országban a múlt héten napi átlagban több mint 6300 új megbetegedést regisztráltak, az ország amúgy is elmaradott egészségügyi ellátórendszere az összeomlás szélén van – írja a CNBC.

Az orvosi oxigén hiánya és az egészségügyi infrastruktúra túlterheltsége miatt veszélybe került az ellátásbiztonság

– mondta Samir Adhikari, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Fotó: Annice Lyn / Getty Images

Nepálban az új megbetegedések száma azért emelkedett meg az áprilisi napi kétszázról május közepére 9 ezer fölé, mert az indiai második hullám idején a kint dolgozó nepáliak nagy része hazautazott. Ráadásul a 29 millió lakosú ország oltóanyagban is szegény: bár januárban megérkeztek Nepálba a Covax rendszer keretében az AstraZeneca-oltóanyagok, azóta az Indiai Szérum Intézet nevű gyógyszergyár leállította az exportot, mivel odahaza is minden egyes vakcinára szükség van a járvány megfékezéséhez.

Malajziában még súlyosabb a helyzet: a napi új koronavírus-megbetegedések száma olyan gyorsan emelkedik, hogy mára az új fertőzöttek száma arányában meghaladja az indiai adatokat.

A 32 milliós lakosú országban az egymillió főre jutó megbetegedések száma 205,1 volt, miközben Indiában 150,4-es átlagot mértek. A megbetegedések gyors növekedése Malajziában is a vakcinahiányra vezethető vissza: az országban jóváhagyták a Pfizer–BioNTech, az AstraZeneca és a Sinovac által kifejlesztett oltóanyagokat, de a lakosság csupán 5 százaléka kapta meg eddig az első adagot, noha a kormány célja a lakosság háromnegyedének beoltása az év végig.

járvány Vietnám Ázsia vakcina Srí Lanka koronavírus pandémia India
Kapcsolódó cikkek