Közélet

Lehetetlenné vált elhagyni Fehéroroszországot

Az új szabályok értelmében gyakorlatilag lehetetlenné válik az ország elhagyása a fehéroroszok számára.

A fehérorosz határőrség az eddig is súlyos kiutazási szabályok további szigorítását jelentette be hétfőn – írja a Deutsche Welle. A szervezet szerint az intézkedések – melyek gyakorlatilag a szárazföldi határátkelők lezárását jelentik – átmenetiek és a koronavírus elleni küzdelmet szolgálják.

Az országból sokan távoztak miután tavaly augusztusban Lukasenkát hirdették győztesnek a választásokon és az elleni tüntetésekre durván rátámadtak a hatóságok.

Mindennek hatására Minszk elkezdte szigorítani az ország elhagyásának szabályait, december óta csak a más országban hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők hagyhatták el Belaruszt.

Fotó: Celestino Arce/NurPhoto

A mostani szabályozás számukra is megtiltja a kiutazást, egyedül azok utazhatnak, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek külföldön.

A légi közlekedés a Belarusz által elkövetett gépeltérítést követően szintén leállt, miután az EU leállította az országba és az ország fölött történő repülést, melyre válaszul az állami Belavia légitársaság is törölte az unióba irányuló járatait, így

azok előtt akik el kívánják hagyni a diktatúrát, egyre inkább minden ajtó bezárul.

 

korlátozás légiközlekedés Belarusz diktatúra Európai Unió Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek