Az oltási központok többségét üzemeltető Német Vöröskereszt tapasztalatai alapján az utóbbi napokban csökkent az oltási hajlandóság. 

Berlinben az esetek 5-10 százalékában nem jelenik meg az oltásra jelentkező a második adag beadására lefoglalt időpontban, és nem is törli az időpontot.

Ez nem csupán ellentétes a társadalmi szolidaritás elvével, hanem költségeket is okoz, amelyeket legalább részben meg kell térítettni. Ezért 25-30 eurós bírságot kell kivetni mindenkire, aki az időpont törlése nélkül kihagyja a második oltást - mondta Mario Czaja, a DRK tartományi szervezetének vezetője.

Fotó: Shutterstock

Büntetést sürget az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, 

Karl Lauterbach, parlamenti képviselő is, aki az ülésszak végeztével oltóorvosként dolgozik egy leverkuseni oltási központban, és azt nyilatkozta: a kimaradó időpontok miatt lassul az oltási kampány, és ki kell dobni a felhasználatlan oltóanyagot.
Az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviseletet, a külkereskedelmi, nagykereskedelmi és szolgáltatóipari vállalkozásokat összefogó BGA-t különösen aggasztja az oltási hajlandóság csökkenése, amely félelmeik szerint akár

újabb járványhullámhoz és a gazdaságot ismét megbénító lezárásokhoz vezethet.

Ezért nemcsak büntetni kell a második oltást indoklás nélkül kihagyókat, hanem 

komolyan meg kell vitatni az oltási kötelezettség bevezetését

- mondta Anton Börner, a BGA elnöke.
Mások szerint viszont nem a büntetés és az oltási kötelezettség a megoldás. Amerikai mintára a pozitív ösztönzést kellene alkalmazni, így például be lehetne vezetni, hogy koncertekre, sporteseményekre, múzeumokba szóló ingyenes belépő jár a második oltásért - nyilatkozott Franziska Giffey volt szövetségi családügyi miniszter.