Nem csitulnak a kedélyek, ahogy egyre közeledik július 23-a, az olimpiai játékok kezdetének napja. Ahogy a VG is beszámolt róla, a megnyitóünnepség rendezőjét, Kobajasi Kentarót egy nappal a ceremónia előtt menesztették, miután nyilvánosságra került egy 1998-as felvétel, melyen az egykori humorista a holokauszttal viccelődött — írta a BBC.

Fotó: Philip FONG / AFP

Idén már nem ez az első botrány a japán szervezők körében. Korábban az olimpia kreatív igazgatója és a szervező bizottság elnöke is lemondásra kényszerült illetlen megjegyzéseik miatt, továbbá a héten a megnyitóünnepségre felkért zeneszerző, Ojamada Kejgo mondott le, miután kiderült, hogy diákként bántotta fogyatékkal élő osztálytársait.

A botrányok sorozata tetézi azt, hogy eddig is rengeteg bizonytalan tényező övezte a játékokat. 

Májusban a japán orvosi kamara úgy vélte, kockázatos a sportesemény megrendezése a vírus terjedésének szempontjából. Egy nemrégiben készített közvélemény-kutatás szerint a japánok 55 százaléka is ellenezte a verseny megtartását attól tartva, hogy a nemzetközi esemény könnyen a járvány újabb gócpontjává válhat. Akadtak például olyan japán városok is, akik elővigyázatosságból elálltak attól a lehetőségtől, hogy sportolókat szállásoljanak el.

Nem könnyítette meg a helyzetet az sem, hogy az olimpiai játékok idejére egészségügyi vészhelyzetet hirdettek Japánban,

ugyanis a helyi lakosság körében június vége óta folyamatosan nő a fertőzöttek száma.

A számok emelkedéséhez az is hozzájárul, hogy Japánban még mindig alacsony az átoltottsági arány, a helyi lakosság csupán 22 százaléka, azaz mintegy 126 millióan kapták meg az oltás mindkét adagját. A vészhelyzet kihirdetése után döntött a japán szervezőbizottság arról, hogy nem engednek be nézőket a lelátókra. Egyedül a megnyitóünnepség képez ez alól kivételt, amelyet 950 sportelöljáró és vendég tekinthet meg a 68 ezer férőhelyes stadionban.

Annak ellenére, hogy a sportolók mintegy 80 százaléka kapott oltást és a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a biztonsági óvintézkedések maximális betartására, a koronavírus az olimpiai faluban is felütötte a fejét. 

A szervezőknek egyre több koronavírus-fertőzöttet kell elkülöníteniük,

az akkreditált sportolók és stábtagok közül eddig 91 főnek lett pozitív a tesztje. Többek között Vadnai Jonatán magyar vitorlásversenyző — aki testvére, a Laser Standardban induló Vadnai Benjámin segítőjeként utazott ki — is karanténba került, mivel kiutazása során egy fertőzöttel kerülhetett kapcsolatba. A versenyzőket naponta fogják tesztelni a játékok alatt.

Fotó: Sputnik / AFP

Noha a japán olimpiai szervező bizottság elnöke nem zárta ki annak lehetőségét, hogy utolsó pillanatban a játékok elhalasztása mellett döntenek, erre valószínűleg nem kerül sor. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is kiállt a játékok megrendezése mellett.

A világnak reményre van szüksége,  jobban, mint valaha

— mondta a WHO elnöke.

Bár az esemény hangulata idén jóval visszafogottabb lesz a megszokottnál, a remény üzenetét kell közvetítenünk a világ felé.

Olyan ország is van, amely két nappal a megnyitó előtt mondta vissza a részvételi szándékát. Guinea, a nyugat-afrikai ország sportminisztériuma szerdán jelentette be, hogy nem kíván részt venni a játékokon, amit a hazai koronavírus-fertőzöttek növekvő számával, illetve a sportolók egészségének megőrzésével indokolt. Guinea így Észak-Korea után már a második ország, amely elállt részvételi szándékától.