Irán nem fogadja el az Egyesült Államok makacs követeléseit, és visszautasítja, hogy Washington nem hajlandó garanciát adni arra, hogy nem lép ki ismét az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodásból – jelentette ki szerdán Ali Hamenei, a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője.

Az amerikaiak gyáván és rosszindulatúan viselkedtek. Következmények nélkül felrúgták a megállapodást, most pedig egyenesen a szemünkbe mondják, hogy nem tudnak garanciát adni arra, hogy ez nem történik meg újra

– idézte az iráni állami televízió Hameneit.

Illusztráció
Fotó: AFP

A nemzetközi megállapodás értelmében Teherán korlátozta atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump előző amerikai elnök viszont kilépett a megállapodásból, és visszaállította a büntetőintézkedésket. Válaszul Teherán is fokozatosan felmondta a szerződésből fakadó kötelezettségeit.

Joe Biden hivatalba lépése után viszont tárgyalások kezdődtek arról, hogy hogyan térhet vissza mindkét fél a megállapodáshoz. Az amerikai külügyminisztérium szerint Washington őszinte és elszánt diplomáciát folytat a megállapodás helyreállítása érdekében. Az Egyesült Államok közvetlenül nem vesz részt a tárgyalásokon.

Az áprilisban megkezdett megbeszéléseket júniusban felfüggesztették, miután a keményvonalas Ebrahím Raiszi megnyerte az iráni elnökválasztást, és egyelőre nincs kitűzve a folytatás időpontja.

Washington közölte, hogy kész visszatérni Bécsbe, hogy folytatódhassanak a megbeszélések, s szeretné, ha Irán is visszatérne a tárgyalóasztalhoz.

Irán alapvetően azt kifogásolja, hogy az Egyesült Államok szerinte más kérdéseket, Irán rakétaprogramja és regionális befolyása korlátozását is bele akarja venni az egyezménybe.