A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfői közös közleménye szerint a tisztifőorvos kedd 0 órától csütörtök éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

A hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.
Kiemelték, hogy

az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők – tették hozzá.

Mint megjegyezték: ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint

kedden és szerdán mindenhol 30 fok felett alakulnak a maximumok, néhol akár 39 fok is lehet. Csütörtökön várhatóan néhány fokkal már kezd mérséklődni a hőség.

Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez – az erről szóló kormányrendelet szerint – rendkívüli időjárási helyzetnek számít, és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.