Közélet

Összecsaptak a rendőrökkel az oltásellenes tüntetők

Szombaton szerte Franciaországban tüntetések zajlottak a kormány koronavírussal kapcsolatos, járványvédelmi intézkedései ellen. A párizsi demonstráción a tömeg a rendőrökkel is összecsapott.

A francia kormány intézkedései – melyek oltáshoz kötik az éttermek és egyéb helyszínek látogathatóságát – ellen tüntettek több mint 100 városban Franciaországban – írja a France24.

Fotó: Alaattin Dogru / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A tüntetéseken az ország belügyminisztériuma szerint mintegy 161 ezren vettek részt országszerte, ami több mint az előző heti 114 ezres szám. A legnagyobb, párizsi demonstráción összecsapások is kirobbantak a demonstrálók és a rendőrség között a Champs-Elysees-én.

Az ország törvényhozása a hétvégén szavaz az egészségügyi dolgozók számára kötelező oltásról. Az intézkedések célja az oltási kedv emelése, hogy elkerülhetőek legyenek a korábbiakhoz hasonló lezárások.

A közvéleménykutatások szerint a franciák többsége egyetért az intézkedésekkel és az ország felnőtt lakosságának jelentős része túlesett már az oltáson az Euronews szerint. Mindezek ellenére a járvány újra elkezdett terjedni az országban, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik és a kórházba kerülők száma is emelkedésnek indult, ám annak száma a korábbi hullámokhoz képest alacsonynak mondható.

 

koronavírus oltásellenesség oltás Franciaország
Kapcsolódó cikkek