Napi koronavírus-fertőzésrekordok dőltek meg szerdára Japánban, Malajziában és Dél-Koreában – jelentették hírügynökségek hivatalos közlések alapján.

A japán fővárosban háromezer fölé – 3177-re – emelkedett az új esetek száma – adta hírül a tokiói kormányzat. Ilyen magas szám még nem fordult elő a járvány másfél éve alatt Tokióban.

Az esetek folyamatosan szaporodnak: keddre egyetlen nap alatt 2848 új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Ami Japán egészét illeti, országosan is erősödik a járvány: keddre átlépte a hétezret az újabb fertőzöttek száma és közelít a január eleji csúcshoz, amikor is nyolcezer körüli fertőzöttet tartottak számon.

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Malajziából szerdára 17 405 napi fertőzést jelentettek.

A koronavírus annak ellenére terjed, hogy az ország két hónapja – kormánya szerint – teljesen lezárta a határait.

A járvány halottjainak száma 207-tel, 8 408-ra emelkedett szerdára. A malajziai parlament e hét hétfőjén ült össze az idén először. Az ellenzéki képviselők kifejtették: ellenzik a kormány tervét, amely a gazdaság működése végett már a jövő héten véget vetne a járvány terjedése elleni korlátozásoknak.

Dél-Koreának is járványrekordot kellett elkönyvelnie: szerda reggelre

24 óra alatt 1896 új fertőzést jegyeztek fel. Ilyen sokan még egyetlen napon sem kapták el a vírust a ragály másfél éve alatt.

Szöul kedden két hétre szigorított a járvány elleni előírásokon, egyebek közt négy főben maximálta a társasági létszámot közterületen.