Elérte a 70 százalékot az Európai Unió felnőtt lakosságának körében az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid–19) ellen teljesen beoltottak aránya, több mint 256 millió felnőtt már megkapta a szükséges mennyiségű vakcinát – jelentette be kedden közleményben az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület elnöke nagyszerű eredménynek nevezte, hogy a kitűzött szeptemberi cél előtt, már augusztusban sikerült elérni a 70 százalékos átoltottsági arányt. Ursula von der Leyen egyúttal felszólította a még oltatlan európai polgárokat, hogy ha tehetik, minél előbb oltassák be magukat, mivel a világjárványnak még nincs vége.

Fotó: Tang Ying / Xinhua via AFP

Hozzátette: az EU támogatni fogja az alacsony és közepes jövedelmű országokat is oltási kampányaik előmozdításban és a vakcinák beszerzésében.

Sztella Kiriákidész, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa úgy nyilatkozott: a 70 százalékos beoltottsági arány az unió és a tagállamok szolidaritásának és közös munkájának eredménye.

A beoltottság további növelésére irányuló erőfeszítéseinket az egész EU-ban töretlenül folytatjuk

– tette hozzá.

A sajtóközlemény szerint az unió az Európában előállított vakcinák mintegy felét exportálta a világ más országaiba, ugyanannyit, mint amennyit saját polgárai számára szállított. Az unió mindemellett mintegy 3 milliárd euróval járult hozzá a Covax programhoz, hogy 92 alacsony és alacsonyabb jövedelmű ország számára legalább 1,8 milliárd adag oltóanyagot biztosítson.

Tekintettel a SARS-CoV-2 koronavírus új variánsainak terjedésére, a bizottság májusban új szerződést írt alá a Pfizer/BioNTech vakcinagyártó vállalattal, a megállapodás ez év vége és 2023 között 1,8 milliárd adag oltóanyag szállítását irányozza elő.