Oroszország és Magyarország közötti együttműködés 

alapja az egészséges pragmatizmus, egymás érdekeinek a tiszteletben tartása, az alkotómunkára való összpontosítás mindkét fél részéről

– mondta Szergej Lavrov a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Az orosz külügyminiszter kedden munkalátogatást tesz Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására. 

Fotó: Ekaterina Chesnokova / Sputnik via AFP

Szergej Lavrov beszélt arról is, hogy Moszkva tudomásul veszi, hogy Magyarországnak – EU- és NATO-tagként – támogatnia kell az Oroszország ellen 2014 óta érvényben lévő szankciókat, még akkor is, ha azok ellentmondanak az ország érdekeivel, de azon az állásponton van, hogy a XXI. században nincs helye a tömbszolidaritás ilyesfajta kényszerű megnyilvánulásainak. Szergej Lavrov hozzátette:

a szankciók a politika haszontalan eszközeihez tartoznak, Oroszország esetében pedig hiábavalók.

Az orosz külügyminiszter ezzel kapcsolatban kifejtette: az uniós szankciók bevezetése óta az EU és Oroszország közti áruforgalom a korábbi felére esett vissza, ennek pedig a kelet-európai államok látták a legnagyobb kárát. Ennek kapcsán Lavrov megjegyezte:

Oroszország olyan volumenben és olyan mélységben kész a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére Magyarországgal, amilyenre magyar partnereink késznek mutatkoznak. A kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok felújításán túl továbbra is megmarad a beruházások, a műszaki-tudományos és az ipari együttműködés újraindításának lehetősége.

Oroszország vizsgálja a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina magyarországi gyártásának lehetséges módját – mondta Szergej Lavrov, emlékeztetve, hogy máig Magyarország az egyetlen uniós ország, amely engedélyezte az orosz Szputnyik V-t, és jelentős tételt is vásárolt az oltóanyagból.