A négy legveszélyeztetettebb személy: az orosz elnök, az amerikai elnök, az izraeli miniszterelnök és pápa, akik kiemelt védelmet kapnak (...) de a pápa azért mégiscsak a pápa,  és a személyvédelmi szakmában nagy megtiszteltetésnek számít, hogy ha valaki részt vehet egy ilyen biztosításon, ahol a Szentatyát védheti 

– mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a HVG.hu-nak. 

Hajdu János 1991-ben is részt vett a Magyarországra látogató akkori pápa, II. János Pál személyi védelmében. 

Ahogy akkor, a TEK most is a vatikáni csendőrséggel közösen végzi a pápa védelmét. Hajdú elmondta, hogy II. János Pál pápa korábban öt napig tartózkodott Magyarországon, és a Szentatya országszerte tartott miséket, így Ferenc pápa látogatásának a biztosítása bizonyos szempontból egyszerűbb feladat lesz. 

 A főigazgató szerint Ferenc pápa gyakran érintkezik a tömeggel, és nem vesz tudomást arról, milyen védelem alatt áll, de ez nem is az ő feladata. 

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Személyvédelmileg ez egy »hullik az embereknek a haja állapot« de meg fogjuk tudni oldani (...), de ez a személyvédelem lényege, ha annyira kiszámítható lenne, akkor talán meg is unnánk a végén

– mondta a TEK vezetője.

A TEK vezetője megmutatta, milyen bevetési gyakorlatokkal és fizikai felkészüléssel fordul rá a személyi védelem egyik legnagyobb kihívására a Terrorelhárító Központ állománya.

Vasárnap reggel 8 óra előtt érkezett meg Budapestre Ferenc pápa, aki a repülőgépen örömét fejezte ki, hogy Isten igéjét hozhatja magával az őt váróknak. Este ér véget az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A katolikus világesemény záró szentmiséjét Ferenc pápa mutatja be a budapesti Hősök terén. A fél 12-kor kezdődő szertartásra előzetesen 75 ezren regisztráltak, de regisztráció nélkül is részt lehet venni rajta.