Húszat markolt, de egyet sem fogott legutóbbi terméktesztjén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma. A szakemberek nem tenyereltek bele semmibe, mindegyik kézápoló krém megfelelt az előírásoknak – közölte a tárca. Az összehasonlító értékelés eredményei azonban bárkinek hasznára válhatnak, aki bőrbarát kozmetikumok között válogat.

Fotó: Shutterstock

A bőr érzékeny védőrétegét a napsütés vagy hideg időjárás is károsíthatja. A járványhelyzet a gyakori kézmosás és fertőtlenítés miatt fokozottan próbára teszi szervezetünk első védvonalát. Egy megfelelő kézkrém hidratálja, vitaminnal tölti fel a bőrt, begyógyítja a védőréteg apró sérüléseit.

Az ITM laborméréseinek célja a termékbiztonsági követelmények betartatása és az árukínálat minőségének feltérképezése. A szakemberek először a kézkrémek mikrobiológiai tisztaságát, tartósítószer-tartalmát és zártságát ellenőrizték. Nem volt miért a gyártók körmére koppintaniuk: a húszféle kozmetikum mindegyike megfelelt az előírásoknak.

Az összetétel kiemelt szempont volt az összehasonlító vizsgálat során is. 

A kozmetikai ipari tartósítószerek használata ugyan engedélyezett, de az ún. parabenek egyre többeknél váltanak ki allergiás reakciót. Az értékelésnél a legtöbb részpontot ezért a tartósítószerektől teljesen mentes kézkrém kapta.

A termékek bőrpuhító, -tápláló, -regeneráló, gyulladáscsökkentő hatása, hidratálóképessége a vitaminoknak, ápoló olajoknak, gyógynövények kivonatainak és vízmegkötő anyagoknak köszönhető. A mintavételezett krémek között olyanok is akadtak, amelyeket tíznél több értékes összetevővel gazdagítottak.

Az érzékszervi vizsgálat a termékek színének, illatának, egyneműségének, kenhetőségének és felszívódóképességének rangsorolását tette lehetővé. Megmérték a krémek zsírtartalmát is, a legalább 10 százalékos szint ért pontot. A részletes eredmények a fogyasztóvédelmi portálon böngészhetők.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: 

A kozmetikumok használóit rendkívül szigorú termékbiztonsági előírások védik. Megnyugtató, hogy a vizsgált kézkrémek kivétel nélkül eleget tettek e követelményeknek, így egyetlen hatósági eljárást sem kellett indítanunk. A fogyasztóvédelem újabban összehasonlító értékelésekkel is segíti a vásárlókat a tudatos döntések meghozatalában. A legfrissebb termékteszten egyetlen kézkrém sem szolgált rá gyenge minősítésre, az árucikkek többsége jónak vagy egyenesen kiválónak bizonyult.