Az afganisztáni háborúra a szeptember 11-i terrortámadásokat követően került sor, mely támadások kapcsán életbe lépett a NATO-szerződés 5. cikkelye, mely szerint ha a szövetség valamely tagját támadás éri, azt az összes tagállam támadásként értékeli. Tekintve, hogy a támadást az Afganisztánban működő, a tálibok védelmét élvező al-Káida hajtotta végre, az afganisztáni háborúban Magyarország is részt vett.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A magyar katonai jelenlét az országban 2003. január 26-án kezdődött, a harcok kezdete után közel másfél évvel, és egészen 2021. június 8-ig tartott, melynek keretében összesen 7666 magyar katona vett részt a harcokban. Mint kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium (HM) kiemelte, 

hazánk elsőként vette át a hidegháború óta NATO-hoz csatlakozott nemzetek közül egy tartományi újjáépítési csoport vezetőjének nemzeti szerepét Baglán tartományban, 

ahol több mint 1000 fejlesztési projektet kivitelezett tevékenységének hat és fél éve alatt.

Afganisztánban egy időben a legtöbb magyar katona 2013-ban tartózkodott, ekkor 620 fős magyar kontingens volt jelen az országban. 

A háborúban összesen hét magyar katona vesztette életét és öten sebesültek meg.

Azon kérdésünkre, hogy a háborús részvétel mennyibe került, a HM nem válaszolt, mint ahogy az összehasonlítás kedvéért feltett kérdésünkre, mely az iraki háborúval kapcsolatos információkra irányult, szintén nem kaptunk választ.