Lezárultak a közel 1,26 milliárd forintos támogatásból megvalósult fejlesztések a Pécsi Tudományegyetem Idegtudományi Centruma, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem partnerségével. 

Az epilepsziások kezelésével kapcsolatban komoly felfedezés született. Prof. Dr. Dóczi Tamás, a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője elmondta: 

Körülbelül 100 ezer epilepsziával élő honfitársunk van Magyarországon, akik közül mintegy 70 ezret nagyon jól rohammentessé lehet tenni – ami nyilván nem gyógyítja meg, de a páciensnek nem lesz rohama –, tehát tudja élni az életét. Van tehát 30 ezer olyan beteg, akit nem tudunk rohammentessé tenni. A kaposvári PET/MRI modern vizsgálókészüléken – amelyből az országban egy van – történt egy országos epilepsziavizsgálat. Próbáltuk megtalálni azokat a pácienseket, akiket műtéttel nemcsak hogy rohammentessé tudunk tenni, hanem meg is tudunk gyógyítani.

Fotó: Csortos Szabolcs

A kutatásban a klinikai idegtudomány világát széles spektrumban igyekeztek feltárni. 

A gyulladásos folyamatokat vizsgálták a látás, a depresszió, az agyi jutalmazórendszerek területén is, illetve az olyan ismertebb agyi megbetegedések kapcsán, mint az Alzheimer-kór, a demencia, a sclerosis multiplex vagy épp a Parkinson-kór.