A fővárosi kormányhivatal azonnali hatállyal megtiltotta a BKV 13 autóbuszának és 5 trolibuszának közúti közlekedését műszaki hibák miatt – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön. A BKV Zrt. ugyanakkor azt hangsúlyozta közleményében: csak biztonságos járműveket helyeznek forgalomba. 

A kormányhivatal tájékoztatása szerint szeptember 6-án és 7-én négy BKV-telephelyen tartottak ellenőrzést. A 46 vizsgált jármű 40 százaléka volt alkalmatlan, nem egy esetben kifejezetten veszélyes a közúti közlekedésre.

Többek között nem megfelelően működő fékberendezés, a futómű és a kormányberendezés hibája miatt hozta meg döntését a kormányhivatal. Ezek mellett környezetszennyező működésre – olajszivárgásra – is fény derült, és előfordult, hogy egy járműnél több súlyos műszaki problémát is felfedeztek az ellenőrök – tudatták. 

Hozzátették: a vizsgálatot követően a hatóság a közlekedők biztonságáért elrendelte a járművek javítását és műszaki felülvizsgálatát. Az előírások szakszerű végrehajtását újra ellenőrzik majd a fővárosi kormányhivatal munkatársai. 

A BKV közölte, hogy 

minden üzemkezdet előtt elvégzik a járművek ellenőrzését, karbantartását. Forgalomba csak olyan jármű kerül, amely megfelel a hatósági szabályoknak és nem veszélyezteti a közlekedés biztonságát.

A napokban Budapest Főváros Kormányhivatalának fővárosi közlekedésfelügyeleti főosztálya ellenőrzést hajtott végre a BKV négy telephelyén, ahol éppen a megszokott, üzemkezdet előtti éjszakai karbantartás, valamint a járművek ellenőrzése zajlott. A vizsgálat összesen 13 busz, illetve trolibusz állapotát kifogásolta. Ezeknek az ismételt forgalomba helyezéséhez szükséges feladatokat a telephelyen végezték, hogy a járművek a szabályoknak megfelelő állapotban, a lehető leghamarabb újra forgalomba kerülhessenek

– írta közleményében a BKV. 

A közlekedési társaság közlése szerint a hiányosság miatt forgalomba nem engedett járművek többsége 16 és 33 év közötti. 

A BKV járműparkjának cseréje – a társaság lehetőségeihez mérten – folyamatos, ennek ellenére a budapesti közlekedési igények miatt olyan kiöregedett buszok forgalomban tartása is szükséges, amelyek a napi karbantartás során válnak a szabályoknak megfelelő állapotú, biztonságos járművekké. Ez azonban sosem jelentheti azt, hogy balesetveszélyes, az utasokra vagy a közlekedés biztonságára veszélyes járművek álljanak forgalomba

– hangsúlyozták. 

„A BKV felelőssége teljes tudatában és anyagi lehetőségeihez igazítva látja el közszolgáltatási feladatait, a biztonságos közlekedés maximális szem előtt tartásával. A BKV forrásainak függvényében folyamatosan cseréli az elöregedett járműveket” – áll a BKV közleményében.