Mint arról mi is beszámoltunk, Olaszország kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást az ország összes dolgozója számára október 15-től. A Reuters szerint a döntés szinte azonnal vezetett az oltásra regisztrálók gyors növekedéséhez.

Fotó: Shutterstock

Az intézkedés értelmében október 15. után oltatlanul dolgozni menők 600 és 1500 euró közötti bírságot kell hogy fizessenek, míg a dolgozóik oltatlanságát engedő cégek 400 és 1000 euró közötti bírságot fizethetnek.

Az északkeleti Veneto régióban az oltásra regisztrálók száma a több mint a duplájára, Toszkánában pedig majdnem triplájára nőtt az új szabályok következtében. A legnépesebb Lombardiában az oltásra jelentkezők száma 9500-ról 17 ezerre nőtt. Az ország, ahol több mint 130 ezren haltak meg a koronavírus következtében, amúgy eddig sem állt rosszul z átoltottságot nézve, a lakosság 74 százaléka kezdte meg a folyamatot és 68,6 százaléknál jár azok aránya, akik túl is vannak már mind a két oltáson.

A legtöbb párt támogatta a döntést, mely ellen leginkább szélsőjobbos szervezetek tiltakoznak, akik hétvégére országszerte az utcára hívták az embereket, hogy tiltakozzanak a lépés ellen, ám a legutóbb a távolsági vonatokon kötelező védettségi igazolvány kapcsán rendezett tüntetések nem voltak képesek az elmúlt hónapban tömegeket mozgósítani.