A Climate Action Tracker (CAT) legújabb jelentése szerint a világ nagyhatalmai továbbra is távol vannak a klímaváltozást 1,5 fokos melegedés alatt tartó célok megfogalmazásától és elérésétől – olvasható a CNN oldalán.

Fotó: Science Photo Library via AFP

Hiába a 2015-ös párizsi megállapodás során megfogalmazott célok, azok teljesülésére a jelenleg érvényben lévő politikák nem alkalmasak, a megállapodásban részt vevő államok kimondott céljai mentén a hőmérséklet 2,4 fokkal nőne. Amennyiben  a jelenlegi politikák nem változnak, a szervezet szerint 2,9 fokkal is nőhet a hőmérséklet a század végéig.

A CAT partnereként dolgozó Climate Analytics vezérigazgatója, Bill Hare szerint az is problémás, hogy noha sok ország vállalta kibocsátásának nullára redukálását, az ezt megalapozó lépések nélkül ez nem sokat ér.

A jelentés kiemeli azt is, hogy a másfél fokos melegedési határ életben tartásához a kibocsátásokat 2030-ig meg kellene az emberiségnek feleznie, egyébként túl késő lesz a melegedés megállításához. A CAT szerint ráadásul a klímaváltozás elleni küzdelemhez nem elegendő a belső kibocsátást csökkenteni, a gazdag országoktól elvárható a klímaváltozás elleni fellépés finanszírozása is. A szervezet szerint a majdnem elégséges kibocsátási célokat kitűző EU ezen a téren vérzik el, igaz, a jelentés nem számolhatott az Ursula von der Leyen mai bejelentése alapján Európából a szegényebb országok felé áramló 4 milliárd euróval.

Nagy-Britannia és az EU egyedül azok a szereplők, melyek a légi közlekedést és a tengeri szállítást is figyelembe veszik a vállalásaik során. Az Egyesült Államok hiába fogalmaz meg erős célokat, ha azok a kongresszusban nem képesek többséget szerezni. A kibocsátások csökkentését erőteljesen hátráltatja a szén további jelenléte az áramtermelésben, így például az annak kivezetésére ígéretet tevő, ám közben újabb széntüzelésű erőműveket üzembe helyező Kína, vagy az annak kivezetéséről még csak nem is gondolkodó India esetében.

További gondot okoz a zéró kibocsátás felé hídként használni szándékozott földgáz is, melyet a szervezet szerint a közvélekedés ellenére szintén mielőbb ki kell venni az energiatermelésből. A hidrogénnel kapcsolatos projektek sem mindig megfelelően a zöldek.

A szervezet, mely az EU mellett 36 országot vizsgált, arra a következtetésre jutott, hogy egyedül Gambia fogalmazott meg olyan lépéseket, melyek 1,5 fok alatt tarthatják a melegedés mértékét, míg számos ország – leginkább olyan fosszilisüzemanyag-termelők, mint Oroszország, Irán vagy Szaúd-Arábia – céljai olyanok, hogy ha az egész világ hasonlóakat követne, a melegedés szintje akár a 4 fokot is elérné.