A törékeny mRNS-molekulán alapuló technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin kapta meg a legnagyobb francia kitüntetést, a Grande Médaille-díjat. Ebből az alkalomból a világhíressé lett tudós, az SZTE díszdoktora és volt hallgatója életútját is bemutatja a Francia Tudományos Akadémia honlapjáról elérhető kisfilm és sajtóközlemény. 

Fotó: FAMILY HANDOUT / AFP

Elképzelem, ahogy egy napon a hűtőszekrényben lesz az összes mRNS-alapú gyógyszer. S ha valaki megégeti a kezét főzés közben, akkor csak kiveszi az épp erre való RNS-szert, ami felgyorsítja a gyógyulást

– villantja föl a jövőképet Karikó Katalin, s mutatja, ahogy bekenné a kenőccsel a képzeletbeli sebet... Így kezdődik a rövidfilm, amelyet a Francia Tudományos Akadémia készített a Grande Médaille-díjat 2021-ben elnyert kutatóról, Karikó Katalinról. Miközben a világhíressé lett magyar tudós az mRNS-ről, e törékeny molekuláról angolul mesél, francia nyelvű feliratok ismertetik az SZTE díszdoktora és volt hallgatója életútját. A bemutató arra is kitér, hogy Karikó Katalin első munkahelyén, „a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte pályafutását”.

Úttörő kutatásaiért jutalmazza Karikó Katalint a Francia Tudományos Akadémia. A Párizsban 2021. szeptember 28-án kiadott sajtóközleményük szerint: a magyar biokémikus „az 1990-es évek óta végez úttörő kutatásokat a messenger RNS-ről és annak terápiás felhasználásáról. Munkája döntő szerepet játszott a Covid-19 elleni küzdelemben” kulcsfontosságúvá vált új vakcina-stratégia kidolgozásában.

A Grande Médaille-díjat 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia. 

A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz a tudóshoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára.