Vasárnap a spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy felszámoltatja a prostitúciót az országban – írja a BBC

Pedro Sancheza a szocialisták háromnapos valenciai kongresszusa végén a szimpatizánsoknak azt mondta, hogy 

a prostitúció „rabszolgává teszi” a nőket.

Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP

Spanyolországban 1995-ben dekriminalizálták a prostitúciót, és 2016 -ban az ENSZ becslése szerint 

az ország szexiparának értéke elérte a 3,7 milliárd eurót. Egy 2009-es felmérés szerint minden harmadik spanyol férfi fizetett már a szexért.

Egy másik, 2009-ben közzétett jelentés azonban azt sugallja, hogy ez a szám akár 39 százalék is lehet, és egy 2011-es ENSZ-tanulmány szerint 

Spanyolország a világ harmadik legnagyobb prostitúciós központjaként szerepel Thaiföld és Puerto Rico után.

A prostitúció jelenleg szabályozatlan területnek számít az országban, és nem kaphat büntetést az, aki pénzért kínál szexet, ha ezt nem közterületen teszi. A kerítés és nők kiközvetítése ugyanakkor jogsértőnek számít.

Az ipar virágzott a dekriminalizálása óta, becslések szerint körülbelül 300 ezer nő dolgozik prostituáltként Spanyolországban.

Spanyolország jelenlegi rendszerének támogatói azt mondják, hogy a dekriminalizálás hatalmas előnyöket hozott a szakmában dolgozó nőknek, és biztonságosabbá tette számukra az életet. Ugyanakkor egyre komolyabb visszhangot váltottak ki az országban azok az ügyek, amikor kiderült, hogy a nőket akaratuk ellenére, bűnszervezetek kényszerítették prostitúcióra. 2017-ben a rendőrség 13 ezer nőt azonosított az emberkereskedők elleni razziák alatt, és a hatóság becslése szerint legalább 80 százalékuknak akaratuk ellenére kellett szexuális szolgáltatást nyújtaniuk.