A felnőtt népesség 37 százaléka számít arra, hogy a következő egy évben javulni fog a helyzete, a pesszimisták aránya pedig 13 százalékra zuhant. 

Azaz a kormányzati jóléti intézkedések láthatóan éreztetik hatásukat a lakossági közvélekedésben – írja a Real-PR 93. októberi mérése.

Fotó: Shutterstock

A magyar lakosság körében végzett konjunktúrafelmérésekben ez év márciusától augusztusig stabilan 27–29 százalék között mozgott azoknak az aránya, akik az életkörülményeik javulását valószínűsítették a következő egy évben, helyzete rosszabbodására 16–21 százalék számított, és a relatív többség (43–50 százalék) azon a véleményen volt, hogy nem lesz érdemi változás a kérdésben. A legutóbbi, október eleji vizsgálat szignifikáns változást hozott, a pozitív várakozás aránya 37 százalékra nőtt, ezzel párhuzamosan a pesszimisták aránya 13-ra csökkent, azoké pedig továbbra is stabil (42), akik úgy gondolják, nem lesz érzékelhető változás az életkörülményeikben a következő egy évben.

Az eredmények szignifikáns javulása mögött nyilvánvalóan a kormány gazdasági intézkedései állnak, az utóbbi hónapokban meghozottak közül ki lehet emelni 

a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, a visszamenőleges nyugdíjemelést, a 25 éven aluliak szja-mentességét, a 200 ezer forintra emelését, az önfoglalkoztatók kompenzációját, a hitelmoratórium meghosszabbítását, és legfőképpen a gyermeket nevelő családok szja-visszatérítését. 

Ezen intézkedések bejelentésének hatása mára kumulálódott olyan mértékben, ami már statisztikailag jelentős javulást eredményezett a lakossági konjunktúraadatokban, a pozitív várakozások aránya közel 10 százalékkal emelkedett, így most 24 százalékkal haladja meg a negatív vélemények számát.

Lakóhelytől függetlenek a várakozások, a fővárosban és vidéken egyaránt 36–38 százalék nyilatkozott optimistán a közeljövőt illetően, 

negatívan 11–14, abban a tekintetben viszont jelentős a véleménykülönbség, hogy a kormányfőpártiak másoktól sokkal optimistábbak, 42 százalékuk várja, hogy a következő egy évben javulni fog a helyzete, ellenvéleményen csak 8 százalékuk van, míg a kormányfőkritikusok körében 29 százaléknyi pozitív válasszal szemben 22 százaléknyi negatív áll, tehát még ebben a szegmensben is többen vannak, akik pozitív várakozással tekintenek a közeljövő felé.