Elutasította a kétkamarás román parlament szerdai együttes ülésén a kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș miniszterelnök-jelölt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt egyszínű USR-kormány elfogadását.

Fotó: Vadim Ghirda

Cioloşnak nem sikerült egyetlen másik párttal sem megállapodást kötni, ezért 

a törvényhozók egyéni felelősségére hivatkozva kért bizalmat az általa vezetett válságkormány számára.

Az USR volt koalíciós partnerei, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói nem szavaztak, a baloldali és nacionalista ellenzék az USR-kormány ellen voksolt.

A kormány jóváhagyásához a törvényhozók felének, 234 képviselőnek és szenátornak a támogatására lett volna szükség. A Cioloş által javasolt kabinet csak 88 szavazatot kapott.

Felszökő infláció és járványhullám az új román kormány öröksége

Romániában a leggyorsabb az infláció az Európai Unióban, nő a problémahegy, amellyel Dacian Cioloşnak kellene szembenéznie, miután elődjét megbuktatta egy bizalmatlansági szavazás.

Halottasházakká változtak a román kórházak

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházakban, a folyosókon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak.