A Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség 2013. év őszén emelt vádat az Állami Egészségügyi Központ – jelenleg Honvéd Kórház – volt főigazgatója, egy egykori határőr tábornok és két társa ellen, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt.

Fotó: Shutterstock

Az elsőfokon eljárt Pesti Központi Kerületi Bíróság 2019. április 24-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a három vádlottat az ellenük emelt törvényes vád alól felmentette. Az ügyész fellebbezését követően másodfokon eljárt Fővárosi Törvényszék 2020. október 9-én hozott ítéletével az egykori főigazgató I. rendű vádlottat, valamint az egyik belgyógyászati osztály volt főorvosát, a III. rendű vádlottat – utóbbit mint bűnsegédet – bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében, amelyért a volt főigazgatót 400 napi tétel, napi tételenként ezer forint, míg a volt főorvost 200 napi tétel, napi tételenként ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás szerint az I. rendű vádlott, mint az egészségügyi intézmény főigazgatója 2008 februárjában jogellenesen, színlelt foglalkoztatásként osztályvezető főorvosi beosztásba nevezte ki közalkalmazottként a III. rendű vádlottat, aki azonban a kinevezésével érintett osztály vezetése helyett valójában a főigazgató helyettes hatáskörébe tartozó stratégiai és tudományos fejlesztési feladatok ellátását végezte. Ezért 2008 februárja és októbere közötti időben kétmillió forintot meghaladó, munkabér formájában juttatott díjazásban részesült, miközben osztályvezető főorvosi feladatait nem teljesítette.

A Fővárosi Ítélőtábla a napokban kihirdetett és jogerős harmadfokú ítéletével a volt orvos tábornok I. rendű vádlottat 300 napi tétel, napi tételenként ezer forint pénzbüntetésre ítélte, míg a kórház egykori osztályvezető főorvosaként dolgozó III. rendű vádlottnál megállapította, hogy nem követett el bűncselekményt, ezért a bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntettének vádja alól felmentette.