Vlagyimir Putyin orosz elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök egyetértett abban, hogy Moszkvának és Londonnak a fennálló  problémák ellenére együttműködést kell kialakítania számos területen – közölte a Kreml sajtószolgálata a két vezető telefonbeszélgetését követően.

Fotó: AFP

Moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető megállapodott abban, hogy a tárgyalás során felvetett kérdésekben a felek fenntartják a szükséges kapcsolatokat egymással. 

Afganisztánnal kapcsolatban Putyin tájékoztatta Johnsont a "kibővített trojka" és a "moszkvai formátum" keretében múlt héten Moszkvában megtartott konzultációk eredményeiről. 

A "kibővített trojka" Oroszországból, az Egyesült Államokból, Kína és Pakisztánból áll, de az amerikai fél ezúttal nem képviseltette magát. A "moszkvai formátum" 2017-ben jött létre a különmegbízotti szintű hatoldalú – orosz-afgán-kínai-pakisztáni-iráni-indiai – konzultációs mechanizmus alapján. Az orosz fővárosban szerdán megtartott harmadik fordulón Oroszország, a tálibok vezette Afganisztán, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán képviselteti magát. 

Putyin és Johnson a telefonos eszmecsere során egyaránt az iráni nukleáris programra vonatkozó közös átfogó cselekvési terv fenntartása mellett érvelt, amely a közlemény szerint fontos tényező a biztonság garantálásában, valamint a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó rendszer fenntartásában. 

A közelgő, november elején megtartandó glasgow-i éghajlatvédelmi csúcstalálkozóvak kapcsolatban Putyin biztosította a brit miniszterelnököt arról, hogy Oroszország elkötelezett nemzetközi kötelezettségvállalásai mellett és következetesen csökkenteni szándékozik gazdaságának széndioxid-kibocsátását. A moszkvai elnöki hivatal sajtószolgálata szerint Johnson üdvözölte Oroszország törekvését, hogy legkésőbb 2060-ig elérje a széndioxid-semlegességet. 

Putyin, aki nem vesz részt a csúcson, biztosította tárgyalópartnerét, hogy a Glasgowba utazó orosz delegáció hozzá fog járulni fontos nemzetközi fórum sikeréhez. 

Vlagyimir Putyin és Boris Johnson legutóbb 2020. május 8-án beszélt telefonon egymással. Mindkét fél kifejezte akkor készségét a párbeszéd és az együttműködés kialakítására az orosz-brit kapcsolatok napirendjén szereplő kérdések, valamint a sürgető nemzetközi problémák kezelése ügyében. A két vezető a TASZSZ szerint eddig egyetlen alkalommal, 2020 januárjában, Berlinben, a líbiai rendezésről szóló nemzetközi konferencián találkozott személyesen.