A török külögyminisztérium beszámolója szerint a tárcavezetők megvitatták egymással a megállapodások teljesítését a politika, a befektetések, az energetika, az infrastruktúra, a közlekedés, valamint a haditechnikai együttműködés területén.

A csütörtöki nap folyamán megvitattuk egymással a haditechnikai együttműködés továbbfejlesztésének a kérdéseit, különös tekintettel a Bayraktar ukrajnai gyártására. Törökország ezen kívül az Antonov (ukrán repülőgépgyártó vállalat) lehetőségei iránt is érdeklődik. Repülőgépeink hatékonysága egyértelműen bebizonyosodott a törökországi tüzek oltása közben

– idézte a sajtószolgálat Kulebát.

Fotó: Diego Cupolo / NurPhoto / AFP

A tárcavezetők eszmecserét folytattak egymással a fekete-tengeri régió biztonsági helyzetéről, valamint a külügy- és honvédelmi miniszteri egyeztetésekről, amelyeket a két ország folytatott egymással Törökország fővárosában, Ankarában.

Az ukrán külügyminiszter szerint egyetértettek török hivatali kollégájával abban, hogy a Fekete-tengeren biztosítani kell az egyensúlyt a biztonság és az érdekek között.

A felek ezenkívül megállapodtak az együttműködés folytatásában a Krími Platform keretében, illetve megegyeztek arról, hogy összehangolják tevékenységeiket a krími emberi jogok szavatolása érdekében.

Az ukrán védelmi tárca decemberben bejelentette:

Kijev és Ankara megállapodást írt alá korvett típusú hadihajók és támadó drónok gyártásáról az ukrán hadsereg számára.

Kijev tavaly Bayraktar típusú, pilóta nélküli támadó repülőgépeket vásárolt Ankarától, és kísérleteket végzett velük. Ezeket a drónokat a tervek szerint a Roketsan török cég nagy pontosságú, MAM-L típusú bombáival fegyverzik fel. Az üzlet értéke nem hivatalos források szerint 69 millió dollár.