Kereskedelmi űrállomás elindítását jelentette be a Jeff Bezos által tulajdonolt Blue Origin űrturisztikai vállalat – számolt be a BBC. A cég vezetői hétfői közölték, reményeik szerint az évtized végére helyezhetik üzembe az „Orbital Reef” névre keresztelt űrállomást.

Az Orbital Reef látványterve Fotó: AFP

A közzétett promóciós anyag szerint

az állomás egy többfunkciós üzleti park lesz az űrben, amely legfeljebb tíz ember tud egy időben fogadni.

A Blue Origin a Sierra Space-szel és a Boeing-gel is együttműködik az űrpark megépítésében.

A 32 ezer négyzetméteres állomás ideális helyszín lehet filmforgatáshoz, kutatásokhoz, de űrszálló is helyet kap rajta.

A központ megépítésének költségeiről nem adtak tájékoztatást. Korábban Jeff Bezos arról beszélt, hogy évi egymilliárd dollár elköltését tervezi a Blue Originre.

Az Orbital Reef megépítésének bejelentése egybeesik azzal, hogy a NASA terveket vár a Nemzetközi Űrállomás (ISS) alternatívájára. A 20 éves állomás ugyanis már elavult, és égetően szükséges a fejlesztése.

Az Orbital Reef látványterve Fotó: AFP

Orosz tisztviselők korábban már jelezték, attól tartanak, hogy az elöregedett berendezések súlyos problémákat okozhatnak, ezért ha nem javulnak a körülmények, 2025-re elhagyhatják az űrállomást. Válaszul a NASA az év elején bejelentette, 400 millió dollár értékben szerződik űrvállalatokkal, hogy azok segítsék az állomást az elavult berendezések lecserélésében. A tender elnyeréséért komoly versenyfutás várható.

A hét elején a Nanoracks, a Voyager Space és a Lockheed Martin bejelentette, hogy együttműködésük gyümölcseként 2027-ig pályára állítanának egy űrállomást.

A Blue Origin eddigi éve vegyesen alakult. A New Shepard rakéta fellövése – amellyel Jeff Bezos és a Star Trek-sorozat sztárja, William Shatner repült az űrbe – nagy figyelmet kapott. De szintén nagy figyelem övezte, hogy a vállalatnak szexuális zaklatás vádjával kellett szembenéznie. A múlt hónapban pedig a cég lemaradt egy 2,9 milliárd dolláros NASA-szerződésről, amelyet SpaceX-je happolt el Bezosék orra elől.