A Szptunyik Light, egykomponensű koronavírus elleni oltóanyag használatának engedélyezésről is tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter pénteki, obnyikszi látogatása során. Az adenovírus-alapú vakcina az itthon már engedélyezett, de az legtöbb országában még nem elfogadott, kétkomponensű vakcinával azonos elven működik. A koronavírus-fertőzés ellen a gyártó szerint 80 százalékos hatékonysággal véd, az Oroszország mellett többek között az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában, Mexikóban, Szerbiában, és Fülöp-szigeteken végzett kutatások alapján. A gyártó honlapján közzétett információk szerint a súlyos megbetegedések ellen még hatékonyabb védelmet nyújt, a delta variáns ellen 83 százalékos, a súlyos megbetegedés ellen 94 százalékos hatékonyságot mutat —   írta a Reuters.

A Szputnyik Lightot Oroszországban a kétkomponensű Szputnyik V vakcina megerősítő oltásaként is használják. A gyártó szerint más koronavírus elleni vakcinákkal kombinálva is alkalmazható, többek között az AstraZeneca, a Sinopharm és a Moderna koronavírus elleni oltóanyagaival vegyítve használható a nemzetközi kutatások szerint.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján bejelentette: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már hétfőn megkezdi az egyeztetéseket a moszkvai gyógyszerészeti hivatallal arról, hogy Magyarországon is használhassák a Szputnyik Lightot az oltási kampányban.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter korábban az ATV híradójának azt nyilatkozta, Magyarország nem vásárol több keleti vakcinát, de arról tárgyalnak többek között az oroszországi Gamaleja Járványügyi és Mikrobiológiai Központ vezetőivel arról, hogy a leendő nemzeti oltóanyaggyárban az orosz fejlesztésű oltóanyagot is gyárthassák.

Az azt tudakoló érdeklődésre, hogy a két ország mikor fogja kölcsönösen elismerni egymás oltási igazolványát, Szijjártó azt mondta, hogy a felek az általuk adható lehető legnagyobb kedvezményben részesítették egymást ezen a téren: Oroszország negatív PCR-teszt felmutatása esetén engedi be a magyar utazókat, Magyarország pedig a beoltott orosz turistákat. Közölte, hogy megállapodás született a fennmaradó technikai ügyek megoldásáról, hozzátéve, hogy a QR-kódok leolvasása nem politikai kérdés.

Közösen publikált a vakcinák hatékonyságáról Müller Cecília és Kásler Miklós

Öt Magyarországon használt oltás hatásosságát ismertették.