Lesz miniszterelnök-jelöltje a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), amikor az államfő újabb kormányalakítási egyeztetésre fogja hívni a pártokat – jelentette be közösségi oldalán szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az október 5-én megbuktatott, jelenleg ügyvivőként tevékenykedő, Florin Cîțu vezette kabinetben miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus azt követően tette ezt a bejelentést, hogy sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányfőjelöltje nem tudott parlamenti többséget gyűjteni az általa javasolt kisebbségi kormány jóváhagyásához, és a PNL bejelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat kezd egy kormánytöbbség kialakítása érdekében valamennyi demokratikus párttal, a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD) is beleértve.

Egyáltalán nem tartom elvetendő javaslatnak, hogy egy következő koalícióban – legyen az a PNL–USR–RMDSZ vagy a PNL–PSD–RMDSZ – az a legkisebb politikai alakulat adja a miniszterelnököt, amely a stabilitást képviseli. Lehet beszélni arról, hogy a Szövetségnek csak 6-7 százaléka van a parlamentben, de nem ez az érdekes! Sokkal fontosabb onnan megközelíteni a kormányalakítás kérdését, hogy melyik az a politikai alakulat, amely a racionalitás és a következetesség hangja volt az elmúlt időszakban, és amelynek a miniszterelnök-jelöltje integratív személyiség

– indokolta az RMDSZ kezdeményezését Kelemen Hunor.

Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

Az RMDSZ a Cîțu-kabinet megbuktatása utáni első kormányalakítási egyeztetésen is hasonló kezdeményezéssel állt elő, arra hivatkozva, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, ugyanis a következő fél évben olyan fontos döntéseket kell hozni a világjárvány, az energiaárak, a jövő évi költségvetés-tervezet vagy a nemzeti helyreállítási terv megvalósítása terén, amelyeket ügyvivő kormány nem hozhat.

Az RMDSZ akkor – ideiglenes megoldásként – azt javasolta Klaus Iohannis államfőnek, hogy a következő hat hónapra RMDSZ-es miniszterelnökre bízza az ország vezetését, időt adva a román pártoknak arra, hogy megtalálják az együttműködés módozatait.

A román pártok szerdai kormányalakítási tárgyalásai előtt mind a PNL, mind a PSD úgy nyilatkozott, hogy egy koalíciós kormányban igényt tart a miniszterelnöki tisztségre.

Keleti szomszédunkban nem csupán a politikai kihívásokkal kell megküzdeni, a koronavírus-járvány okozta helyzet Európa legtragikusabbja, és a román infláció is az egekben van.