A brit monarchia láncait maga mögött hagyó Barbados egyik első lépése mint köztársaság mi más is lehetett volna, mint a nemzeti hős titulus biztosítása az ország leghíresebb és legsikeresebb szülöttjének, Rihannának – jelenti az AFP.

Az énekesnő már így is a karibi ország különleges és tejhatalmú nagykövete 2018 óta, és megbízása szerint az oktatás és aturizmus fejlesztését várják tőle.

A keddi, a brit koronától történő elszakadást ünneplő eseményen az ország miniszterelnöke, Mia Mottley kiemelte, hogy az énekesnő megragadta a világ képzeletét kreativitásával, fegyelmével és szülőországát érintő elkötelezettségével. Éppen ezért a hálás nép nevében nemzeti hőssé nyilvánította a popsztárt, aki a színpadon csatlakozott hozzá.

Fotó: IMAGE PRESS AGENCY / AFP

Rihanna szerény körülmények között nőtt fel és csak azután indult el a sztárrá válás útján, miután az amerikai producer, Evan Rogers felfedezte tehetségét.

A 33 éves énekesnő azonban zenei sikereit később üzletiekre tudta cserélni, így az 1,7 milliárd dollárra becsült vagyonának is a nagy része az LVMH-val közös szépségipari cégének, a Fenty Beautynak köszönhető.

Mottley szerint a kormány azért választotta Rihannát nemzeti hősnek, hogy üzenetet küldjön a világnak. Ezzel az énekesnő 10 másik barbadosihoz csatlakozik, akik közül azonban rajta kívül csak a legendás krikettjátékos, Garfield Sobers van még életben. Sobers szintén jelen volt az ünnepségen ahol megölelte az énekesnőt.

Az esemény díszvendége volt a brit trónörökös Károly herceg, aki elismerte a rabszolgaság elképesztő szörnyűségét, melyet a sziget a brit gyarmati uralom alatt elszenvedni kényszerült.