Országos rendőrségi műveletet hajtottak végre Olaszországban az utcákat hónapok óta elfoglaló szélsőséges oltásellenes csoportok tagjaival szemben, akik egyebek között fegyveres akciókat terveztek a kormányfő, Mario Draghi ellen – közölte a rendőrség hétfőn. 

A hatósági ellenőrzés tizenhat olasz várost érintett, ahol tizenhét lakást vizsgáltak át. 

Fotó: Shutterstock

Radikálisként ismert oltásellenes mozgalmak és csoportok tagjainál zajlott házkutatás, akikkel szemben hatósági személlyel szembeni ellenállás, felbujtás, törvénytelen szervezkedés, köztér- és vasútállomás-foglalás, erőszakos cselekmények, valamint internetes gyűlöletkeltés címén indult vizsgálat. Az érintettek közül többen büntetett előéletűek. 

A hatóságok hónapok óta ellenőrzés alatt tartották a közösségi térben szervezkedő oltásellenes csoportokat, melyek tagjai a nemrég betiltott Elég a Diktatúrából nevű üzenetfelületen találkoztak egymással. 

Rendőrségi közlés szerint az október óta majdnem mindennapossá vált utcai megmozdulások mellett a szélsőséges oltásellenesek további akciókat szerveztek:

fegyverek használatát, támadást a legmagasabb állami méltóságokkal, köztük a miniszterelnökkel, Mario Draghival szemben is, akit a közösségi bejegyzéseik szerint fel is akartak akasztani. 

Üzeneteikben azt írták, erőszakkal akarnak fellépni az oltást szorgalmazó orvosok ellen, és a hatóságok tagjaival szemben is agressziókra készültek. 

A hatósági akció hírére az oltásellenes csoportok úgy reagáltak, hogy 

vadászatot indítottak ellenük, és a kormány fél az igazságtól.

Az utcai demonstrációk a munkavégzéshez kötelezően előírt védettségi igazolás októberi bevezetése óta váltak gyakorivá. Október 9-én Róma belvárosában tízezres oltásellenes demonstráció zajlott, melyen radikális jobboldali politikai csoportok tagjai betörtek a CGIL szakszervezet székházába. 

A belügyi szervek csütörtöktől korlátozták a tömeges demonstrációkat, megtiltva, hogy a városközpontokban rendezzék azokat, valamint felvonulás helyett egy helyben tartott tüntetéseket engedélyeznek a biztonsági távolság betartásával és szájmaszkviselettel. 

A korlátozások ellenére Milánóban szombaton mintegy négyezres demonstráció zajlott, amely elérte a központi dómteret is: a rendőrség 91 személyt azonosított, hármat őrizetbe vettek. 

A tüntetésen Robert Fitzgerald Kennedy Jr. szólalt fel, 

aki a nemzetközi oltásellenes mozgalom egyik képviselőjeként ismert.