Megsemmisítette tengeri célpontját a Fehér-tengeren az orosz Északi Flotta Admiral Gorskov fregattjáról indított Cirkon hiperszonikus manőverező robotrepülőgép – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A minisztérium közlése szerint a hiperszonikus rakéta repülése megfelelt a beállított paramétereknek, és a tesztlövészet övezetét az Északi Flotta hajói és repülőgépei előzetesen lezárták.

Mint azt a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelezte, a Cirkon állami tesztelését november–decemberben folytatják le, melynek keretében öt indításra kerülhet sor, tengeri és parti célok ellen egyaránt. A Cirkon előző teszteléseiről tavaly július 26-án, október 7-én, november 26-án, valamint idén július 19-én és október 4-én számoltak be az orosz fegyveres erők.

Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Az eszköz kapcsán Vlagyimir Putyin elnök az orosz parlament két háza előtt 2019 februárjában elmondta, hogy 

a Cirkon kilencszeres hangsebességgel haladva több mint ezer kilométeres hatókörben lesz alkalmas tengeri és szárazföldi célpontok megsemmisítésére.

Az orosz elnök ezt követően 2019 decemberében közölte, hogy készül a hiperszonikus robotrepülőgép szárazföldi állomásoztatású változata is, míg Alekszandr Moiszejev, az Északi Flotta parancsnoka tavaly márciusban helyezte kilátásba, hogy tengeralattjárókat is alkalmassá tesznek az indítására.

A Cirkon sorozatszállítása 2022-től kezdődhet az orosz fegyveres erők számára, 

legalábbis Alekszej Krivorucsko védelmi miniszterhelyettes januárban erről beszélt. Augusztusban pedig az Armija 2021 haditechnikai fórum kapcsán az orosz hadügyminisztérium már azt mondta, hogy a gyártásra leszerződött a KTRV vállalattal.

A Cirkonokat tesztelő orosz Északi Flotta valójában az orosz fegyveres erők hadászati haderőnemközi egyesülése, amely az Északi-sarkvidéken és a világóceán más területein lép fel az orosz érdekek érvényesítéséért. Az Északi Flotta, amely 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státust kapott, az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.

Hétfőn Oroszország egy másik fegyvert is kipróbált, mely a műholdak megsemmisítésére alkalmas.

Hiperszonikus rakétát az utóbbi időben nem csak Oroszország fejleszt, az idén hasonló eszközt tesztelt Kína, sőt Észak-Korea is. Mindezek kapcsán az amerikai hadsereg egyik vezető beszállítója, a Raytheon el is kezdte kongatni a vészharangokat.