Mindössze öt évre van attól Irán, hogy atomfegyverrel rendelkezzen és az atomalku felélesztéséről jövő héten kezdődő tárgyalások semmit nem érnek a folyamat lelassítása céljából Izrael szerint – írja a Reuters.

A 2015-ös megállapodás értelmében Irán vállalta atomprogramjának visszafogását a szankciók feloldásáért cserébe. Izrael azonban sosem tartozott az egyezség támogatói közé, azt túl gyengének minősítve. Hasonló indokokra hivatkozva Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban ki is hátrált a megállapodásból, amire válaszul Irán sem tartotta be többé az abban vállalt korlátozásokat. Joe Biden szeretne visszatérni az alkuhoz. Az erről szóló tárgyalások öt hónapos szünetet követően kezdődhetnek újra a jövő héten Bécsben.

Fotó: AFP

Noha a júniusban beiktatott izraeli kormány korábban elképzelhetőnek tartotta, hogy keményebb korlátozásokkal az alku mellé áll, Naftali Bennett miniszterelnök kedden egy biztonsági fórumon már arról beszélt, hogy Irán a leginkább előrehaladott fázisában jár az atomfegyver fejlesztésének. 

A politikus azonban figyelmeztetett arra is, hogy egy esetleges megállapodásnak Izrael nem lenne része, így a zsidó államot az nem korlátozná. Kiemelte azt is, hogy országának joga van megvédenie magát.

Avigdor Lieberman, izraeli pénzügyminiszter szerint a megállapodással vagy anélkül, de Irán atomhatalom lesz legfeljebb öt éven belül. Izrael szerint a 2015-ös egyezség kapcsán az is problémás, hogy nem tett semmit a perzsa ország által támogatott milíciák megfékezése érdekében.

Az izraeli légierő vezetője pedig együttműködési lehetőséget ajánlott a Perzsa-öböl országainak az iráni támadó drónok ellen egy másik rendezvényen.