Tovább romlik a németországi Covid-helyzet, csütörtökön a halálos áldozatok száma meghaladta a százezret, az ország újonnan felálló koalíciós kormánya azonban egyelőre nem rendel el járványügyi zárlatot – írja CNBC.

Németország csütörtökön tömeges Covid-megbetegedésekről számolt be: az elmúlt 24 órában több mint 75 000 új fertőzöttet regisztráltak, ami majdnem kilencezerrel több a szerdai 66 884-nél. A halálos áldozatok száma kicsivel meghaladta a százezret: 100 119-en vesztették életüket.

Kormányzati tisztviselők már hetek óta riadtan figyelik a növekvő esetszámokat, és az ország leköszönő kancellárja, Angela Merkel állítólag kéthetes zárlatot sürgetett az ország újonnan alakuló koalíciós kormányával tartott keddi találkozóján.

Fotó: CARSTEN KOALL / AFP

A Bild szerint a baloldali szociáldemokratákból és zöldekből, valamint a Szabad Demokratákból álló új kormányszövetség visszautasította az ötletet, és inkább kivárja, hogy a múlt héten bejelentett szigorúbb Covid-korlátozások segítenek-e a fertőzések számának csökkentésében.

Merkel az értesülések szerint csütörtökön kezdődő zárlatot javasolt: nem nyithattak volna ki az üzletek, bárok és az éttermek sem. A német kormány nem kommentálta a médiában megjelent híreket. 

Merkel szóvivője, Steffen Seibert azt mondta, a leköszönő kancellár a helyzet súlyosságáról tárgyalt az alakuló kormánnyal.

A helyzet drámaiság nyilvánvaló. Olyan vészhelyzet felé tartunk, amilyen még soha nem volt ebben az országban: a kórházak gyorsan megtelnek. Egyre kevesebb a szabad intenzív ágy és a rendelkezésre álló ellátó személyzet 

– mondta Seibert. 

Olaf Scholz, Németország korábbi pénzügyminisztere és alkancellárja lesz az ország új kancellárja, amikor Merkel 16 év után távozik a posztról. Az új koalíciós kormány várhatóan december közepén lép hivatalba.

Miután szerdán bejelentették a koalíciós megállapodást, Scholz jelezte, hogy a kormánynak elsődleges fontosságú a Covid-válság kezelése. 

A koalíciós megállapodást bejelentő sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy a németországi vírushelyzet súlyos. Arról is beszélt, hogy kiterjesztik az oltási kampányt, a vakcinákat pedig kötelezővé teszik bizonyos csoportoknak.

Az oltás a kiút ebből a világjárványból. Azokban az intézményekben, ahol veszélyeztetett csoportokat ápolnak, kötelezővé kell tennünk az oltást 

– mondta Scholz, de további részleteket nem közölt.

Németország számos tartománya már korlátozta a nyilvános helyekre, például bárokba, éttermekbe, mozikba és múzeumokba való belépést a „2G-szabályok” értelmében, amelyek csak azoknak teszik lehetővé a belépést, akik már be vannak oltva – németül „geimpft” – vagy meggyógyultak, „genesen”.

Fotó: ARMIN WEIGEL / AFP

Szerdán új intézkedések léptek életbe, amelyek „3G” szabályokat írnak elő, ami azt jelenti, hogy több közterületre csak a beoltottak, a nemrég gyógyultak vagy a negatív teszttel rendelkezők léphetnek be. 

Az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Olaszországban már bevezették (vagy bevezetik) a kötelező védőoltást bizonyos ágazatokban, például az egészségügyben vagy az otthonokban dolgozók számára. 

Németország megpróbálta ösztönözni a Covid elleni védőoltás önkéntes felvételét a lakosság körében, mégis Nyugat-Európában itt az egyik legalacsonyabb az átoltottsági arány, a lakosság 68,1 százaléka kapta meg a teljes védettséghez szükséges oltásmennyiséget.

A vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság, a közelgő téli szezon és a korábbi törzseknél sokkal virulensebb, rendkívül fertőző delta-variáns terjedése miatt a vírust ezúttal sokkal nehezebb lesz megfékezni Németországban, amelyet széles körben dicsértek a világjárvány kezdeti kezeléséért.