A Kínai Kommunista Párt elfogadta Hszi Csin-ping doktrínáját a párt történetéről, ami azért fontos, mert Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping doktrínája óta ez mindössze a harmadik hasonló a párt 100 éves története során – írja a Bloomberg.

Mindez Mao és Teng példáján okulva 

bebiztosíthatja Hszi élethosszig tartó uralmát az ország felett. 

A történelmi dokumentum – melynek teljes, pontos szöveg egyelőre nem nyilvános – a párt központi bizottságának 4 napos plénumának eredményeként született meg, és csütörtökön egy kommünikében értesítették a világot annak elfogadásáról.

Fotó: GREG BAKER / AFP

A doktrína 2049-ig vázolja fel a párt céljait, és a kínai nemzet nagy megújulását tűzi ki célul. A 400 fős központi bizottság – melynek állami, katonai és tartományi vezetők a tagjai – támogatásának elnyerése mutatja, hogy a 68 éves Hszi rendelkezik a példátlan harmadik ciklus elnyeréséhet szükséges bázissal. Ugyanakkor a doktrínáról szóló kommüniké említi a korábbi vezetőket is, ami azt jelzi, hogy 

Hszi kultusza még nem homályosítja el teljesen elődeiét.

A közlemény szerint Hszi szövege főleg visszafelé tekint, és a múlt sikereit ünnepli a kulturális forradalomhoz hasonló traumák említése nélkül. Azonban számos fontos politikai célt is belesző egy kulcsfontosságú határozatba, és Hszit mint a következő három évtized céljainak letéteményesét írja le.

A dokumentum üzenete az, hogy Kína a lehető legjobb helyzetből vág neki a következő 100 évnek, köszönhetően Hszinek és 

a Hszi Csin-ping-gondolatnak, mely az országot vezérlő ideológia 

– értékelte a pekingi központú Trivium China tanácsadó cég szenior elemzője, Frida Haapaniemi, aki szerint azonban a politikai célok változása nem olvasható ki a határozatból.

Fotó: Anthony WALLACE / AFP

A gazdaság terén a Hszi által szorgalmazott közös jólét politikát emeli ki a dokumentum, továbbá a tudomány és a technológia területén történő önfenntartás kulcsfontosságú voltát is jelzi. Mindemellett felhívja a pártot, hogy a minőségi fejlődést támogassa, ami általában azt szokta jelenteni, hogy a növekedés sebessége háttérbe szorul a magasabb hangsúlyt kapó szektorok, mint például a high-tech feldolgozóipar mögött.

Ugyanakkor a határozat óvatosságra is int, mert rendkívül fontos a katasztrofális hibák elkerülése az alapvető kérdéseket illetően. Hongkong kapcsán a káoszból a kormányzás irányába tett lépéseket, Tajvan kapcsán pedig a vezető szerep és a kezdeményezés megszerzéséért dicséri Hszit az irat. 

Nem szerepel viszont a szövegben az Út és Övezet kezdeményezés, 

mely egyre inkább tűnik tehernek a kínai vezetés számára, miután nem hozta az attól remélt külpolitikai sikereket, sőt a Kína-ellenes hangokat is felerősítette.

Szemben Mao és Teng doktrínájával, a mostani határozat globális jelentőségű, hiszen míg a korábbi vezérek egy világtól elzárkózó Kínát örököltek – ezen pont Teng változtatott –, addig Hszi már a világ második legnagyobb gazdaságát vezeti. 

A történelmi határozat tovább erősítheti a közös jólét politikája irányába tett lépéseket és az amerikai függőségek leépítésére irányuló törekvéseket. Tekintve, hogy Peking és Washington már így is számos kérdésben összeütközött a technológiától a kereskedelmen át Tajvanig – melyet Kína hozzá tartozó lázadó tartományként tart nyilván –, ez semmiképp sem megnyugtató fejlemény. 

Hszi és Biden a jövő héten virtuális csúcstalálkozójukon vitathatják majd meg a felmerülő kérdéseket.

Az e heti rendezvény – mely a jelenlegi központi bizottság hatodik ülése – egy az ötéves kínai politikai ciklus hét fontos találkozójából, és sokak szerint a legfontosabb is, hiszen az évtizedenként kétszer tartott pártkongresszus előtti utolsó esély különböző megállapodások elérésére. A közlemény szerint a következő kongresszusra 2022 második felében kerül sor.

Hszi Csin-ping-ről szóló kép a Kínai Kommunista Pártot bemutató múzeumbanFotó: Noel Celis / AFP

Szemben a saját doktrínával rendelkező elődeivel, Hszinek kevés oka van hatalma megerősítésére, 

hiszen a korrupcióellenesség ürügyén lezajlott tisztogatások eredményeként az ország legfőbb vezető testületében, a Politbüro állandó bizottságában nincsenek a leváltására alkalmas személyek.

A Reuters az események kapcsán azt emelte ki, hogy a párt vezetői Hszit az ország kormányosaként és a nép vezéreként írták le, mely jelzőket korábban Mao kapcsán alkalmaztak a Kínai Kommunista Pártban. A hírügynökség kiemelte, hogy bár a közleményből kimaradt például a rossz emlékű maoista Nagy Ugrás is, ám a gyűlés kapcsán megszólalók a klímaváltozás kapcsán történő fokozatosságot indokolták a Nagy Ugrás során szerzett rossz tapasztalatokkal. A Mao által bevezetett politika több millió ember halálát hozó éhínségben csúcsosodott ki.