A Moderna hétfőn közölte, hogy koronavírus elleni vakcinájának emlékeztető dózisa a laboratóriumi vizsgálatok során védelmet nyújtott a gyorsan terjedő omikron-variáns ellen, és hogy a vakcina jelenlegi változata továbbra is a leghatékonyabb védekezés az új vírusváltozat ellen, írja a Reuters

A vállalat továbbra is tervezi az omikron elleni védőoltás kifejlesztését, és reméli, hogy a jövő év elején megkezdheti a klinikai vizsgálatokat.

Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Moderna részvényei a közlemény után a korai kereskedésben 6,7 százalékkal 314,51 dollárra emelkedtek.

Dr. Paul Burton, a Moderna orvosigazgatója egy interjúban azt mondta, hogy a jelenlegi vakcina hatékony és biztonságos, és szerinte védelmet fog nyújtani a következő hónapokban egyre agresszívabban terjedő omikron ellen.

A vállalat szerint az általuk gyártott vakcina két adagja után a vírust semlegesítő antitestek száma még alacsonyan maradt, de egy 50 mikrogrammos emlékeztető adag harminchétszeresére növelte az ellenanyagszintet. Ugyanennek a vakcinának egy 100 mikrogrammos emlékeztető adagja még magasabbra, több mint nyolcvanszorosára emelte az antitestek számát.

Ez a mértékű védelem bőven elég az új változatokkal szemben Stephen Hoge, a Moderna elnöke szerint.

A vállalat közölte, a 100 mikrogrammos adag általában biztonságos és jól tolerálható volt, bár kissé gyakoribb volt a mellékhatások előfordulása.

Az amerikai hatóságok októberben engedélyezték a Moderna vakcina 50 mikrogrammos emlékeztető adagját. (Az első két oltás egyaránt 100 mikrogrammos.)

Mind a Moderna, mind a Pfizer/BioNTech oltóanyagokat kapcsolatba hozták ritka szívizomgyulladásos esetekkel, különösen fiatal férfiaknál. Több tanulmány szerint a Moderna vakcinája valószínűleg nagyobb arányban okoz szívgyulladást, mint a Pfizeré.

Az omikron a koronavírus rendkívül fertőző változata, amelyet először a múlt hónapban észleltek Afrika déli részén és Hongkongban, azóta pedig 89 országból jelentettek az új mutációhoz köthető eseteket – közölte szombaton az Egészségügyi Világszervezet.