A súlyos járványhelyzet ellenére is megengedhetik a szilveszteri bulit Romániában, keleti szomszédunknál tehát bizonyos szabályok betartása mellett idén is jó hangulatban lehet majd elbúcsúztatni az óévet – adta hírül Transindex.ro.

A portál a román ziare.com értesülésére hivatkoza kifejti, hogy a tervezet szerint szilveszterkor engedélyezhetik a bulikat, ráadásul az üzletek a jelenlegi 21 óra helyett 23 óráig tarthatnak majd nyitva.

Fotó: MATTHEW WILLIAMS-ELLIS / AFP

Nem lesz kötelező az arcot eltakaró maszkok kültéri használata sem, de zsúfolt helyeken valószínűleg továbbra is előírják a viselését.

Minden szükséges intézkedést meghozunk annak érdekében, hogy elkerüljük az ünnepek előtti zsúfoltságot, és hogy az embereknek legyen idejük biztonságos körülmények között bevásárolni karácsonyra és szilveszterre

– nyilatkozta Nicolae Ciucă román miniszterelnök kedden. Hozzátette, hogy a kormány várhatóan a szerdai ülésén fogadja el az intézkedésekről szóló határozatot.

Az enyhítések lehetősége azért merült fel a döntéshozókban, mert a negyedik hullám által drámaian sújtott országban az elmúlt hetekben az esetszámok és a járvány miatti halálozások száma is javuló tendenciát mutat. Az elmúlt napon 803 új fertőzöttet azonosítottak, és 54 fő vesztette életét a járvány következtében. A több mint 19 milliós országban a pandémia kezdete óta 57 153 halálos áldozatot szedett a Covid-19 járvány. A legújabb vírusmutció, az omikron-variáns múlt héten jelent meg Romániában is.