Az elmúlt két évhez képest idén 121 százalékkal nőt a Mikulások iránti igény. Mitch Allen, a hiresanta.com alapítója az Insidernek elmondta, idén 10 százalékkal kevesebben akarnak Mikulásnak beöltözni különböző rendezvényeken, ünnepségeken. Ennek az oka, hogy 

többen is koronavírus-fertőzésben haltak meg, sokan pedig a járvány miatt nem szerveznek karácsonyi rendezvényeket.

Fotó: DECCIO SERRANO / AFP

Az Egyesült Államokban Nemzet Mikulásnak hívott Tim Connaghan a The Washington Postnak elmondta, hogy megkérdezett többi Mikulást is, és 18 százalékuk azt mondta, hogy idén szabadságot vesznek ki. A lap arról számolt be, hogy bár sok Mikulásnak beöltöző ember alapvetően vidám természetű és szereti a munkáját, azonban sokan túlsúlyosak, idősek és néhányan alapbetegséggel is rendelkeznek, így a járvány kifejezetten veszélyes a számukra.

Minden oltásomat és védőoltásomat megkaptam, és nagyon odafigyelek magamra 

– mondta Connaghan a The Washington Postnak. „Én óvatos akarok maradni, és a többi Mikulást is erre biztatom” – tette hozzá. 

Mitch Allen elmondta, 

több mint 1275 egész szezonnyi Mikulás-munka áll betöltetlenül – például a bevásárlóközpontokban –, és több mint 2000 órányi Mikulás-koncertet sem kötöttek még le.

A Mikulásokra olyan nagy a kereslet, hogy Courtney Bryant, egy texasi nonprofit szervezet alkalmazottja a lapnak azt mondta,  320 dollárt fizetett egy Mikulásnak két óráért a GigSalad nevű oldalon keresztül. Bryant azt mondta, még csak nem is láthatta, hogyan néz ki a Mikulás, mielőtt megjelenne a nonprofit szervezet december 4-i ünnepi rendezvényén. 

„Mikulás jelmezek, kellékek még mindig a tengeri konténerekben vannak” – mondta a Costumes for Santa cég szóvivője. „Nagykereskedőink nem Kínából szerezték be a terméküket... Most érkeznek azok a kellékek, amelyeknek augusztusban kellett volna bejönniük” – tette hozzá.