Bár Lewis Hamilton és a Mercedes sem törte még meg a csendet a Forma-1-es szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után, egy kiszivárgott rádiófelvétel szerint a brit pilóta azt mondta csapatának, hogy manipulálták a futamot – írja a racingnews365.com. Mint ismert, a Mercedes hétszeres világbajnok brit pilótája, valamint a Red Bullt vezető Max Verstappen pontazonossággal vágtak neki az élen az utolsó versenynek, így a helyzet egyszerű volt, amelyikük győz, az a világbajnok. A döntés az utolsó körre maradt, amikor a második helyen autózó Verstappen megelőzte Hamiltont, így ő lett a vb-győztes.

Fotó: Kamran Dzsebreili

Az indulatok azóta is forrnak, a Mercedes két óvást is benyújtott a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) felé.

  • Egyrészről azért, mert szerintük Max Verstappen a biztonsági autó mögött előzte meg Hamiltont, ami a szabályok értelmében tilos.
  • Másrészt azt sérelmezik, hogy a verseny végi biztonsági autós fázis során miért csak a két vb-aspiráns közül szedték ki a lekörözött autókat.

Az FIA mindkét esetben elutasította az óvást, mondván, nem történt szabálytalanság.

Mint ismert, öt körrel a verseny vége előtt Nicolas Latifi összetörte az autóját, és a sok törmelék, valamint a pályát eltorlaszoló Williams miatt pályára küldték a biztonsági autót, amely mögött összesűrűsödött a mezőny. Az élen haladó Lewis Hamilton, valamint az ekkor második Verstappen között lekörözött autók haladtak, vagyis ekkor még a hétszeres bajnoknak állt a zászló. A versenyszervezők először úgy döntöttek, hogy a szabályokkal és szokásokkal ellentétben a lekörözött autók nem vehetik vissza a körüket, majd fél kör múlva kiderült, mégis megtehetik ezt, vagyis Verstappen és Hamilton közül hirtelen eltűnt mindenki, és az utolsó körre elengedték a mezőnyt. A jobb gumiabroncsokkal versenyző holland végül megelőzte a britet, és elsőként őt intette le a kockás zászló.

Bár úgy tűnt, hogy az óvások elutasítása után sem adja fel a harcot a Mercedes a zöld asztalnál – a csapat ugyanis fellebbezett az ítélet ellen – a The Times értesülése szerint a csapat beletörődött a kudarcba, és nem harcol tovább, ami azt jelenti, hogy visszavonja a FIA döntése elleni fellebbezést. Mindezt azért mert, amennyiben kérvényüknek helyt adnak és Verstappent megfosztják világbajnoki címétől, az súlyos károkat okozhat a sportágra nézve.

Max Verstappen Fotó: Kamran Dzsebreili

A Red Bull csapatfőnöke Christian Horner úgy nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy Michael Masi (az Forma-1 versenyigazgatója – a szerk.) helyes döntést hozott. Követte a szabályok által biztosított procedúrákat, és jól döntött. Harcolni fogunk a Mercedessel a fellebviteli bíróságon, majd a bíróságon, ha tényleg ezt az utat választják”.

Lewis Hamilton Fotó: Kamran Dzsebreili

Hamilton, bár gratulált Verstappennek a futam után, ezt követően csöndbe burkolózott, nem nyilatkozott a médiának és a verseny utáni sajtótájékoztatón sem vett részt. A futam leintése óta a Mercedes sem szólalt meg, a csapafőnök Toto Wolff sem nyilatkozott semmilyen fórumon, és hivatalos sajtóközlemény sem látott napvilágot. Sajtóhírek szerint ugyanakkor az FIA hivatalos, csütörtöki díjátadó ünnepségén Wolff is Hamilton is ott lesz, és átveszi a nekik járó trófeákat. Előbbi a konstruktőri vb-címért járó, utóbbi a pilóták versenyében végzett 2. helyért járó serleget.

Harry Kane: Hamiltont megfosztották nyolcadik diadalától

A sport világában vegyes a fogadtatása Max Verstappen Forma-1-es világbajnoki győzelmének.