Az további 30 millió eurót (mintegy 11 milliárd forintot) mozgósít a hazájukat elhagyni kényszerült fehérorosz fiatalok és vállalkozások, a független média és a kulturális élet szereplőinek támogatására – közölte az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben. 

A brüsszeli közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: a támogatás az EU kiállását tükrözi a fehérorosz nép mellett a szabadságért és a demokráciáért folytatott harcában. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió 3 milliárd eurós gazdasági csomagot hozott létre Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására, és ezt az EU akkor fogja aktiválni, ha Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet.

Fotó: Sputnik via AFP

A közlemény szerint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos azt hangsúlyozta, hogy a támogatás újabb egyértelmű jele annak, hogy az Európai Unió szilárdan kiáll a fehérorosz nép mellett a szabadságért folytatott harcában. A fehérorosz nép továbbra is számíthat az Európai Unió támogatására és szolidaritására a demokratikus jövő építéséért folytatott küzdelmében – húzta alá. 

A bizottsági közlemény részletezte: az uniós támogatás a független fehérorosz média esetében technikai segítségnyújtást és képzés finanszírozását jelenti egy adományozói koordinációs struktúra létrehozása révén. Az ifjúság, az oktatók és a tudományos szakemberek körében lehetőséget biztosít a nemzetközi mobilitásra. A külföldre kényszerült vállalkozások egyebek között tanácsadási szolgáltatásokhoz juthatnak, a kultúra területén tevékenykedők pedig különböző művészeti kezdeményezések finanszírozását kérhetik, illetve forrás jut a fehérorosz művészek készségfejlesztésének támogatására is úgy Fehéroroszországban, mint külföldön. 

Az Európai Unió 2020 augusztusa óta közel 65 millió euró támogatást nyújtott a fehérorosz társadalom számára – tették hozzá.

Korábban megírtuk, hogy szankciókkal sújtja a belarusz állami légitársaságot, a Belaviát az Európai Unió, miután a cég részt vett az EU destabilizálását célzó intézkedésekben, melynek keretében közel-keleti bevándorlókat szállított az EU határára. Minszk válaszul szintén számos szankciót léptetett életbe.