A koronavírus omikron-variánsa 25 és 75 ezer közötti halált okozhat az elkövetkező 5 hónap során Angliában, ha Boris Johnson B-tervét nem követi további szigor szakértők szerint – írja a Sky News.

A London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) legújabb modellje kísérleti adatokon alapul és azt sugallja, hogy a fertőzések és a kórházi ápolásra szorulók száma meghaladhatja a 2021 januári adatokat is újabb lépések nélkül.

A legjobb esetben a járványhullám csúcsán napi 2 ezren kerülhetnek kórházba, ami december 1. és április 30. között mintegy 175 ezer kórházi kezelést és 24,700 halottat jelenthet. Ezen optimista forgatókönyv szerint az omikron nem igazán kerüli meg a korábbi immunválaszt és a megerősítő oltások rendkívül hatékonyak.

Fotó: Shutterstock

A beltéri vendéglátás korlátozása és néhány szórakoztatóipari helyszín lezárása, a gyülekezési szabályok behatárolása a jövő év elejétől azonban a kórházi kezelések számát 53 ezerre, a halottak számát pedig 7600-ra szoríthatja le a modell szerint.

A legrosszabb esetben – melynek során a szervezet megszerzett védettségét sikeresen kerüli el az omikron és a megerősítő oltások hatékonysága is gyenge – viszont 492 ezer kórházi kezelés mellett 74800 halálozás következhet be a szakértők szerint.

Ebben az esetben szinte biztos, hogy erőteljesebb korlátozások bevezetésére lesz szükség ahhoz, hogy a kórházi kezelések az idén januári csúcsok alatt maradjanak.

Rosanna Barnard, a kutatás egyik vezetője szerint noha még mindig sok a bizonytalanság, a modellek segíthetnek a hullám lehetséges lefolyásának megértésében. A legoptimistább forgatókönyv szerint a hullám megfékezéséhez elegendő néhány enyhe korlátozás, mint a távmunka. 

Ugyanakkor a legrosszabb forgatókönyv sokkal súlyosabb lépéseket tesz szükségessé, ha az ország el akarja kerülni az egészségügy összeomlását. Ebben a helyzetben a maszk, a távolságtartás és a megerősítő oltások használata sem biztos, hogy elég lehet. Bár mint elmondta, senki sem szeretne egy újabb lezárást, ezek a végső esetre fenntartott lépések is szükségesek lehetnek, ha az omikron ellen a védettség nem elég erős vagy egyéb módon bizonyul az fertőzőképesebbnek a deltánál.