A Pfizer-BioNTech vakcinája Dél-Afrikában az omikron-variáns megjelenése óta kevésbé hatékonyan tartja kórházon kívül a vírussal fertőzötteket, írja a Reuters egy kedden közzétett tanulmány alapján.

November tizenötödike és december hetedike között a két adag oltást kapott emberek 70 százalékos eséllyel kerülhették el a kórházi kezelést, szemben a delta előző hulláma alatti 93 százalékkal – mutatta ki a tanulmány.

Fotó: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / AFP

Ami a fertőzés teljes elkerülését illeti, Dél-Afrika legnagyobb magán egészségbiztosítási szolgáltatója, a Discovery Health által készített tanulmány szerint a koronavírus elleni védelem a korábbi 80 százalékról 33 százalékra esett vissza.

Az elemzés megállapításai az első információk között vannak a vakcinák omikron ellen nyújtott védelméről a laboratóriumi vizsgálatokon kívül, amelyek eddig a vírus semlegesítésének csökkent képességét mutatták.

Dél-Afrika novemberben figyelmeztette a világot az omikronra. A napi fertőzések száma azóta meghaladta a 20 000-et, a kedden közölt adatok szerint a tesztek 35 százaléka pozitív lett, és további 600 kórházi felvétel és 24 haláleset történt.

A kedden közzétett dél-afrikai tanulmány több mint 211 000 teszteredményen alapult, azonban megállapításai nem tekinthetők véglegesnek, figyelmeztetett a Discovery Health. Az omikronnal kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel, de eddig még nem érkeztek hírek az új variánshoz köthető halálesetről. 

Dél-Afrika a Pfizer-BioNTech és a Johnson & Johnson vakcinákat használja az immunizációs kampányban, eddig több mint 20 millió Pfizer-adagot adtak be.

A tanulmány megállapította, hogy a negyedik hullámban magasabb volt az újrafertőződés kockázata, mint a korábbi hullámok során, de a koronavírussal diagnosztizált felnőttek körében a kórházi felvétel kockázata 29 százalékkal alacsonyabb volt az országban, mint a tavalyi első hulláma idején.

A gyermekeknél a negyedik hullám során 20 százalékkal magasabb volt a szövődményekkel járó kórházi felvétel kockázata, mint az első hullám alatt, annak ellenére, hogy az abszolút előfordulási arány nagyon alacsony volt – áll a jelentésben.

A WHO szerint vannak korai jelek arra, hogy a beoltott és korábban fertőzött emberek nem tudnak elegendő ellenanyagot termelni az omikron fertőzés kivédéséhez, de még nem világos, hogy az omikron eleve fertőzőbb-e, mint a világszerte uralkodó delta változat.

A Pfizer és a BioNTech a múlt héten azt mondta, vakcinájuk két oltása kellő védelmet nyújthat a súlyos betegség elkerüléséhez és csökkentheti a kórházba kerülés kockázatát.