A Bolyai-díj, a Grande Médaille-díj és a Semmelweis-díj után Karikó Katalin biokémikus újabb elismerést vehetett át: a 2021-es Golden Plate Award kitüntetést nyerte el — közölte a Szegedi Tudományegyetem pénteken.

Az Academy of Achievement (Teljesítmények Akadémiája) nonprofit oktatási szervezet díját december 23-án, a Los Angeles-i Bel Air Hotelben tartott díszvacsorán vette át Karikó Katalin biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa és a BioNTech cég vezető alelnöke.

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A Golden Plate-díjat öt — művészetek, közszolgálat, tudomány és felfedezés, üzleti élet, sport — kategóriában adják át. A rangos díjat megkapta már mások mellett Steven Spielberg filmrendező, a Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov, Teller Ede atomfizikus, Bill Gates, a Microsoft Corporation társalapítója, valamint a profi kosaras Michael Jordan is.

A Golden Plate-díjat és az akadémiai tagságot négy Nobel-díjas tudós — Frances Hamilton Arnold, Jennifer Anne Doudna, Robert Joseph Lefkowitz és James Patrick Allison — ajánlásával nyerte el Karikó Katalin.