A koronavírus elleni kötelező védőoltás a legutolsó lehetőség mondta Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója kedden.

Az elmúlt időszakban egyre több európai országban, köztük Németországban is napirendi téma lett a koronavírus elleni vakcina kötelezővé tétele, miután Ausztria novemberben jelentett be, hogy 2022. február 1-jétől lép érvénybe az oltási kötelezettség. 

Fotó: Shutterstock

Az oltási kötelezettség csupán a legvégső megoldás lehet, és csak akkor alkalmazható, ha az oltási hajlandóságot már semmilyen eszközzel nem lehet motiválni.

mondta Kluge.

Az ázsiai országok közül Indonézia, Mikronézia és Türkmenisztán szintén kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást a felnőtt állampolgárok részére.

A Reuters arról is beszámolt, hogy az Egészségügyi Világszervezet tanácsadó szakértői csoportja ezen a héten vizsgálja meg a kevert COVID-19 vakcinák hatásait, és csütörtökön publikálják majd a vizsgálat eredményeit közölte egy szóvivő kedden.

A független szakértők azt is megvizsgálják majd, hogy a Johnson & Johnson oltóanyagából egy vagy két adag beadása szükséges-e mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője az ENSZ genfi tájékoztatóján.