Az új-zélandi újságírónő nyáron a tálib-hatalomátvétel miatt utazott Afganisztánba, hogy tudósítson az eseményekről. Terhessége miatt visszautazott volna hazájába, hogy ott adjon életet gyermekének, azonban ezt a szigorú Covid-szabályok miatt nem tudta megtenni, így a tálib kormányhoz kellett fordulnia segítségért – számolt be róla a BBC.

A története újból reflektorfénybe helyezte Wellington szigorú határvédelmi intézkedéseit, amelyek célja a pandémia megfékezése.

A tálibokat augusztusi hatalomátvételük óta rendszeresen bírálják, amiért brutálisan fellépnek a nők jogai ellen, letartóztatják, megkínozzák, sőt meg is ölik az jogi aktivistákat.

Túl szigorú a Covid-szabály

A New Zealand Herald című újságnak írt rovatában Charlotte Bellis azt írta, hogy az új-zélandi kormány egy héttel korábban elutasította a szülés céljából történő hazatérési kérelmét. Bár Wellington engedélyezi az állampolgárok és az állandó lakos számára a beutazást, de ehhez 10 napot karanténszállodában elkülönítve kell tölteni. Azonban ezekre a szálláshelyekre nagy a kereslet, a helyek száma pedig korlátozott, emiatt sok hazatérni vágyó új-zélandi lakos számára gyakorlatilag lehetetlen a visszatérés.

Az újságírónő belga fotóriporter partnerével azóta Dohában élnek, azonban a katari törvények szerint házasságon kívüli terhes nőként illegális az ottani tartózkodása. Emiatt szeretett volna hazautazni, majd amikor ezt elutasították, megkérdezte a tálib afgán kormányt arról, hogy az országban lenne e lehetősége megszülnie gyermekét – a tavalyi munkájuk miatt Afganisztán az egyetlen olyan ország, ahova mindkettőjüknek van vízuma.

A tálibok nyújtottak segítő kezet

Eljöhetnek az országba, és nem lesz semmilyen problémájuk. Csak mondják azt az embereknek, hogy házasok, és ha a helyzet eszkalálódik, hívjanak minket

– idézte fel Charlotte Bellis azt a levelet, amelyben a meg nem nevezett tisztségviselők válaszoltak kérvényére.

Amikor egyedül a tálibok nyújtanak biztonságos menedéket kínálnak neked, egy terhes, hajadon nőnek, akkor tudod, hogy a helyzeted mennyire abszurd

– írta.

Az nem világos, hogy mi történik a hajadon terhes nőkkel Afganisztánban. Ugyanakkor egyedülálló afgán anyák nem egyszer arról számoltak be, hogy a tálibok gyakran zaklatják őket, nyomást gyakorolnak rájuk, hogy mondjanak le gyermekeikről.

A cikkek megjelenése utána az új-zélandi hatóságokat felszólították, hogy módosítsák a sürgősségi karanténba helyezés kritériumait, hogy azok a terhes nőkre is vonatkozzanak.

Chris Hipkins koronavírus-ügyi miniszter megvédte az érvényben lévő szabályozást, arra hivatkozva, hogy a rendszer jól szolgálja Új-Zélandot, életeket mentett meg, és megakadályozta, hogy az egészségügyi rendszert elárasszák a fertőzöttek.

Egyúttal hozzátette, hogy az új-zélandi tisztviselők felkérték a riporternőt, hogy egy külön sürgősségi kérvénnyel ismét folyamodjon vízumhoz.

Charlotte Bellis állítása szerint történetének nyilvánosságra hozatala után egy másik, meg nem nevezett ország is menedékjogot ajánlottak neki.

Az esetet sokan kritizálták

A történet ékes bizonyítéka annak, hogy a nem afgánokkal másként bánnak a tálibok, mint az afgánokkal

– írta a Twitteren Emran Feroz osztrák-afgán újságíró.

Az afgán újságírók gyakran szembesülnek fenyegetésekkel, verésekkel, kínzásokkal és gyilkosságokkal, míg a nem afgánok számos kiváltságot élveztek, és minden oldalról barátságosan fogadták és kezelték őket – fűzte hozzá.

A közelmúltban nemzetközi szervezetek felszólították a tálibokat, hogy engedjenek szabadon több női jogvédő aktivistát, akiket senki nem látott azóta, hogy házkutatást tartottak náluk, és letartóztatták őket.