A NATO nem köt az alapelveivel ellentétes kompromisszumot, ilyen alapelv, hogy minden nemzet szabadon dönthet a biztonságáról, illetve az, hogy a katonai szövetségnek képesnek kell lennie arra, hogy megóvja minden tagjának biztonságát – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn. 

A NATO-főtitkár Pekka Haavisto finn, és Ann Linde svéd külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően hangsúlyozta: Finnországnak és Svédországnak független nemzetként joga van ahhoz, hogy minden befolyás nélkül szabadon döntsön biztonsági berendezkedéséről.

Fotó: ANATOLII STEPANOV / AFP

Az ukrán határ közelében tapasztalt orosz csapatösszevonás okozta feszültséggel kapcsolatban a főtitkár azt mondta, az európai biztonságot fenyegető fejlemények miatt a NATO, valamint Finnország és Svédország együttműködése fontosabb, mint valaha. A folytatódó orosz csapatmozgás valós veszélyt hordoz magában – szögezte le. 

Elmondta továbbá, miután Oroszország folytatja katonai csapatmozgását Ukrajnával közös határának közelében, a NATO minden szükséges intézkedést megtesz szövetségeseinek védelmére, aminek része a szövetség keleti szárnyának megerősítése is. Hozzátette: szükség esetén a NATO további harci egységeket telepíthet Kelet-Európába. A Krím 2014-es illegális orosz annektálása miatt a szövetség megerősítette jelenlétét a térségben, egyebek között négy többnemzetiségű harccsoporttal Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban – emlékeztetett a NATO főtitkára. 

Pekka Haavisto finn külügyminiszter hangsúlyozta, országa támogatja a NATO és Oroszország közötti párbeszéd folytatását és a katonai tevékenységek átláthatóságát szorgalmazza.

Finnország, noha nem tagja a NATO-nak, a katonai szövetség alapelveihez hasonlóan fontosnak tartja a biztonságot illető választás szabadságának fontosságát – tette hozzá. 

Ann Linde svéd külügyminiszter kifejtette: országát mélységesen aggasztja Moszkva agresszív retorikája, és az orosz katonai műveletek folytatása az Ukrán határ közelében. 

Svédország a katonai szövetség országaival együtt támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét – közölte. 

A svéd diplomácia irányítója leszögezte: nincs helye semmifajta fegyveres konfliktusnak Európában. Minden agresszív lépésnek Oroszország részéről súlyos következményei lesznek. Ann Linde egyúttal reményét fejezte ki, hogy Moszkva hajlandó elkötelezni magát a NATO szorgalmazta párbeszéd mellett.