A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) csütörtökön dönt arról, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt biztonságosan megrendezhető-e a pekingi olimpián a hokitorna, vagy esetleg törölni kell. Az IIHF az érdekelt nemzeti szövetségek és ligák vezetőivel egyeztet majd.

Vannak még megválaszolandó kérdések. Például, hogy mi történik akkor, ha egy játékos a helyszínen fertőződik meg?

 – mondta Gernot Tripcke, a német profiliga (DEL) ügyvezető igazgatója. Ő arra is kíváncsi, hogy ha egy hokis a visszautazás előtt vagy alatt lesz koronavírusos, akkor mikor játszhat ismét, mennyi időt és hol kell karanténban töltenie. A DEL-ben jelenleg négy csapat nem tud játszani koronavírusos fertőzések miatt.

Jégkorongozók a 2022. évi téli olimpiai játékoknak otthont Pekingben 2022. január 5-én     

Fotó: NOEL CELIS / AFP

A német profiliga hozzájárult a játékosok olimpiai szerepléséhez, szemben az észak-amerikai NHL-lel. A német szövetség elnöke, Franz Reindl hozzátette, nemcsak a német, hanem más európai ligákban is fokozatosan nő a fertőzések száma. 

Reindl kiemelte, hogy a februári pekingi olimpiai torna megrendezéséről végső esetben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt.

Nem valószínű, hogy ez megtörténik, de már nincs kizárva

 – mondta.

Cáfol a szervezőbizottság

A februári pekingi téli olimpia szervezőbizottsága közleményben cáfolta, miszerint egy felkészülését végző spanyol sportoló pozitív koronavírustesztje ellenére a belvárosban járt.

A 2022-es pekingi téli olimpia és paralimpia alatt minden tengerentúli sportoló és más érintett személy szigorúan el lesz szigetelve a helyi közösségtől a belépésüktől kezdve az elutazásukig, összhangban a protokollszabályzattal. Kérjük, senki ne terjesszen pletykákat, és ne higgyen a pletykáknak

– fogalmazott a szervezőbizottság a közleményben.  A téli olimpia február 4-től 20-ig tart Pekingben.